Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Évzáró gálaműsort adott a Bojtár

Kultúra > Budakeszi

2010-04-19


Idén ötödik alkalommal, de színházi körülmények között először mutatta be a nyolcvan fiatal néptáncoktatását biztosító Bojtár Néptáncegyüttes az óvodástól az egyetemistáig felmenő csoportjainak tánc- és énektudását április 17-én a Marczibányi téri Művelődési Központban.

A várakozáson felül népes közönséget Szabó Mihály, a Bojtár Népzenei Egyesület elnöke köszöntötte. A háromszáz főt befogadó teremben sokaknak már nem jutott ülőhely és a fal mellett állták végig a kétórás előadást. A műsor első blokkjában a legkisebbek csoportjai mutatták be a tudásukat. Az óvodás csoportot Bokor Ildikó óvó néni, az óvodás korból kinőtt táncosokat Tótth Réka tanítónő, valamint a pici korukban táncosként itt induló Szabados Bence és Pénzes Lili oktatja.

A néptáncegyüttes három gyerekcsoporttal működik, tizenöt éve. A ma legnagyobb gyerekek öt évesek voltak az induláskor, s Bokor Ildikó óvodáscsoportjából érkeztek. Ma 80 gyerekkel jár ide. A csoportok összeállítása nem kor szerint történik. Sok szempontot vesznek figyelembe a besorolásnál, így a kisebb csoportokban is vannak korban nagyobbak és fordítva, a nagyobb csoportban is táncolnak még nagyon fiatalnak tűnő táncosok.

Menczinger Tibor és felesége, dr. Bokor Andrea voltak kezdetben az oktatók, de idővel a gyereklétszám olyan mértékben megnőtt, hogy segítő oktatókra lett szükség. Tótth Réka a kisebbekkel foglalkozik, a nagyobbak oktatását pedig két éve már táncmesterek segítik. A palóc karikázótól a sárközi verbunkon át a gyimesi táncokig számos tájegység néptánc kultúráját felvonultató műsorban a kalotaszegi táncok koreográfiáját a szintén ebből az együttesből kinőtt, a Bihariban táncoló Menczinger Mihály és Pataki Lili tanította be. Jánosi Attilának és Fehér Noéminek a jobbágytelki forgatóst köszönhetik, míg Hortobágy Gyöngyvér a sárközi leánytáncot tanította be. A Mezőségről származó visai táncok koreográfiája pedig Hortobágyi Gyöngyvér és Végső Miklós munkája.

Számos meglepetést is hozott a műsor: a néhány éve Szabados Bence és Pataki Lili előadásában előadott érzelmes páros táncot most ismét láthattuk, Szabados Bence és Szabó Luca előadásában. Egy gyimesi koreográfia egy fiatalember párválasztási próbálkozásiról mesélt: hogyan választ, egy határozott, irányító típusú, egy szenvedélyes-lángoló és egy öntörvényű, szabadságra vágyó lány után egy olyat, aki kezdetben éppen, hogy elutasító volt vele szemben. A szólóénekesek közül Szabados Kinga hangját már jól ismerhette az együttes műsorait évek óta figyelő közönség. Új hang és kellemes élmény volt Poros Gergő szép, férfias éneke, Király Szilvi és Czifra Cili kettőse és a nagyon fiatal, de annál erősebb és tiszta hangú Kiss Dávid.

Annyi fellépést vállalnak, amennyit csak tudnak, mert komoly edzést és egyben sikerélményt is jelent a táncosoknak a közönség előtti megmérettetés. Tavaly még egy külföldi turnéra is sor került, amikor a Szépítő Egyesület segítségével a németországi testvérváros, Westenholz néptánc fesztiválján szerepelhettek. A németországi látogatásnak köszönhetően jó kapcsolat alakult ki az ottani vendéglátó tánccsoport tagjaival, akik nem sokkal a tavalyi fesztivál után viszonozták is a látogatást.

 
Az együttes állandó kísérője a Rojtos-zenekar: Bednárik János, Danhauser Lilla és Danhauser Vincze
A tánctanulás és a közösségépítés legintenzívebb szakaszai a táborok. Tavaly megszervezték a Rojtos családi táborát, és a már hagyományos tánctáborukat Csobánkán. Komoly hagyományt teremtettek a betlehemezési szokások felélesztésével: tavaly már nem egy, hanem három betlehemezős csapat járta a várost és a környező településeket. Hírüknek köszönhetően a II. kerületi önkormányzat három vasárnap is felkérte őket műsoruk bemutatására. Havonta Rojtos-táncházat szerveznek a budakeszi művelődési központban, így aznap este is táncházba hívták a délelőtti közönséget.

Anyagi helyzetüket Pataki Krisztina, az egyesület titkára igen siralmasnak nevezte. Tíz beadott pályázatból jó, ha az egyiken nyernek valamit. Igazából csak a szülők segítségére és a gyerekek havi 800 forintos tagdíjára számíthatnak. 2009-ban a Nemzeti Civil Alaptól működésre kétszázezer forintot nyertek, míg a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásából szintén ekkora összeget kapott az egyesület. Ez utóbbit igen nagy eredménynek tekintik, hiszen az egyesület táncosainak többsége sokgyerekes családokból érkezik.

Az előadáson látott ruhákat a Bihari János Néptáncegyüttestől kaptak, ingyen, amiért a ruhatáros, a jelenlévő Ilonka néni nagy tapsot is kapott. Az adományokból és tagdíjakból a kislányok sárközi ruhája már az egyesület tulajdona, a nagyobb lányoknak már megvan a dél-alföldi ruha, amit be is mutattak a műsorban és most készül a legszebb, a forgatós ruhájuk, aminek a látványát - egyelőre a Biharitól kölcsönözve -, de a jobbágytelki táncokban ismerhette meg a közönség.

Sokat köszönhetnek a Széchenyi István Általános Iskolának, ahol péntekenként fél hattól tizenegyig a rugalmas padlójú, tükrös falú tánctermet ingyenesen használhatják. Köszönettel tartoznak a Mezei Mária Művészeti Iskolának is, akik sok mindenben támogatást nyújtanak, így pl. a mostani előadásról kétkamerás filmfelvételt is készítettek, amit a megfelelő utómunkálatok után remélhetően őszre már meg is lehet vásárolni.

Koós Hutás Katalin
fotók: Salamon László

Képriport az előadásról

A Menczinger-házaspár


Vissza