Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tüntettek a pátyi golfváros ellen

Közélet > Páty

2010-03-24


A Páty nem eladó Civil Összefogás március 23-án, kedden 17 órára tüntetést szervezett Spanyolország budapesti nagykövetsége elé, s az újpátyi golfberuházás elleni tiltakozásul egy petíciót tervezett átadni a spanyol nagykövetnek.

MEGHÍVÓ DEMONSTRÁCIÓRA

A 2000-es években Spanyolországban az ingatlanfejlesztés szónak szinte szinonimájává vált a korrupció és a pénzmosás. Spanyolországban mindent megtesznek, hogy ebből az ördögi körből kilépjenek; az érintett spanyol befektetők pedig keletre menekülnek, és megjelentek hazánkban is: Sávolyon, Pécsen, Pátyon….

Elértük, hogy a Grupo Milton cégcsoport sávolyi ígéreteinek ne dőljön be a magyar állam.

A spanyol befektetők Pátyon megvalósítani kívánt, törvénytelen és környezetromboló elképzeléseiből sem kérünk.

Célunk, hogy megakadályozzuk a budapesti agglomeráció zöldfelületeinek eltűnését, a termőföldek átminősítéséből származó megaprofit bezsebelését, a pátyi mutyit.

 A demonstrációra 2010. március 23-án, kedden du. 5 órakor Spanyolország Nagykövetsége (Budapest, VI. kerület, Eötvös u. 11/B) előtt kerül sor. A demonstráció során a spanyol nagykövetnek petíciót nyújtunk át.

Páty, 2010. március 22.

 PÁTY NEM ELADÓ CIVIL ÖSSZEFOGÁS 

 A mintegy félszáz pátyi tüntető "Páty nem eladó!", "Páty not for sale!", "No Corruption" "Spanish Culture Yes! Corruption NO!", "Valenciát már tönkre tettétek!", "Földtolvajok", "Sedesa haza!" feliratú tábláinak gyűrűjében Tollner József független önkormányzati képviselő felolvasta a tiltakozók petícióját, majd át is adták egy cserép virág kíséretében, a nagykövet hiányában, a követség biztonsági alkalmazottainak.

A petíció szerint Spanyolországban az elmúlt tíz évben az ingatlanpiacon tapasztalható óriási fellendülés idején a nagy ingatlanfejlesztések gyakran korrupcióval, környezetrombolással, pénzmosással és egyéb illegális tevékenységgel, a helyi önkormányzatok korrumpálásával, polgármesterek letartóztatásával, termőföldek jogsértő és árgondolatlan átminősítésével, túlzott urbanizációval, golfpályának álcázott mega-lakóparkkal, új építésű szellemvárosokkal jártak együtt.

Az utóbbi időben viszont Spanyoloroszágban szigorodnak az előírások, ezért a "spanyol ingatlanfejlesztési módszernek" elnevezett modellt Európa más részeire, így Magyarországra is exportálják a hazájukban korrupcióval már megvádolt cégek, akik a helyi és országos politikusokkal összejátszva, termőföldeket spekulatív céllal átminősítve, óriási haszonra tesznek szert, majd ezeken a területeken a természeti környezetet és az építészeti hagyományokat figyelmen kívül hagyva, tájidegen beruházásokat vizionálnak. Ilyen cég a Spanyolországban bejegyzett, de sem spanyol, sem magyar referenciákkal nem rendelkező cégcsoport, a Grupo Milton és a valenciai Sedesa. A két cégcsoport hitelért folyamodott a Magyar Fejlesztési Bankhoz a magyar állam készfizető kezessége mellett a sávolyi MotoGP-pálya építésére, de a több ponton is aggályos projekt, többek között civil szervezetek nyomására, meghiúsult.

Ugyanez a cégcsoport Pátyon, a szomszédos Telki közvetlen szomszédságában óriási "golflakóparkot" tervez, mesterségesen duplájára növelve a település lakosainak számát. - áll a petícióban.

A petíció aláírói azt kérték a nagykövettől, hogy Spanyolország jó hírnevének letéteményeseként vesse latba befolyását, hogy nagyobb nyilvánosságot kaphasson ez a konkrét ügy annak megakadályozására, hogy ehhez hasonló hátterű projektek precedenst teremteni ne tudjanak.

 Képriport a tüntetésről

Kapcsolódó cikkeink:
Tollner: A spanyol módszer - beváltatlan ígéretek, elmaradt beruházás, kártérítési perek - 2010-03-23
A golfpark megrengette a Zsámbéki-medencét - 2010-03-12
Mi történt a népszavazás óta? - 2010-03-08
Kizárhatják a pátyi fideszeseket a pártból - 2010-02-25
Lemondott a polgármester - 2010-02-24
Szabad út a golfvárosnak - leleplezik a beruházót - váratlanul lemond a polgármester Telkiben - 2010-02-22
Rendkívüli ülésen döntenek Pátyon a golfváros sorsáról - 2010-02-20
A szükségesnél kevesebben mentek el szavazni - 2010-02-15
Elmaradtunk a felelősségtudat fejlődésében - 2010-02-07
Egyelőre szántó marad a fejlesztendő terület - 2010-02-05
Érvek és tények - 2010-02-04
Pátyé lehet a régió legerősebb gazdasága - 2010-02-03
Budakeszi a pátyi beruházás ellen szavazott - 2009-12-17
Mi készül Pátyon? - 2009-12-04
Február 14-én szavazhat a nép - 2009-12-03
Településméretű lakópark Páty és Telki között - soha nem látott lakossági ellenállás szerveződik - 2009-12-01
Falugyűlés.hu - 2009-11-30

 

Kapcsolódó cikkek:
Golfváros Pátyon? Civilek támadják s mega-projektet - 2010-03-22 (hvg.hu)
Tollner József: Itt csak Tiger Woods golfozhatna" - 2010-03-22 (hvg.hu)
Mélymagyar: Beszélgetés Tollner József pátyi képviselővel, Móczár Gábor telki alpolgármesterrel , Horváth Gáborral, a Zsámbéki-medence Tájvédelmi Egyesület tagjával és Gulyás Dénessel, a terület fideszes országgyűlési képvielőjével - 2010-03-21 (Echo TV)
I. rész és
II. rész 


Vissza