Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Telki szilárd alapra épít

Gazdasági rovat > Telki

2017-11-14


Telki méretéhez képest jelentős beruházásokat is tervez, melyről Deltai Károly polgármester a Telki Naplóban számolt be. A már lezárt beruházások – a közvilágítás fejlesztése, a körforgalom II. üteme, az út- és buszmegálló-felújítások, járdaépítések, parkosítás és iskolai fejlesztés - összköltsége a folyamatban lévő beruházásokkal együtt meghaladja a kétmilliárd forintot, ami Telki történetében egyedülálló.

A közel egymilliárd forint értékű, jelenleg közbeszerzés alatt álló csatorna-beruházás, amely a hálózatfejlesztés révén Telki több területét, a tisztítóüzem bővítése miatt pedig a falu egészét érinti, Európai Uniós forrásból, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda menedzselésével valósul meg. Az építés kezdése 2018 tavaszán várható.

Közbeszerzési szakaszba jutott az új orvosi rendelő is, melyet saját erőből valósít meg a falu, bár pályáztak is, ami nyerés esetén kétszáz millió forinttal csökkentené az önkormányzat terheit. Az építés jövő tavasztól kora őszig tart.
 
Az iskolai sportcsarnok beruházása tavaszra befejeződhet. A teljes költségvetés százhetven millió forint, amiből százhuszonhét millió forintot az MLSZ nyújt TAO-támogatásként, a többit az önkormányzat állja. A beruházó az MLSZ, az ingatlan az átadás után az önkormányzaté lesz.

Az iskolafejlesztési program második ütemében a Nemzeti Sportközpontok részben uniós, részben állami költségvetési forrásból akár száz gyermek befogadására is alkalmas, két osztályteremmé alakítható multifunkciós nagytermet épít jövő őszre.

A Pajta mellé komplex kulturális-közösségi épületegyüttes terveit készíti Callmeyer László. Az épület a helyi közösségeknek és a kultúra szereplőinek ad majd otthont.

A már lezárult beruházások – a közvilágítás fejlesztése, a körforgalom második üteme, az út- és buszmegálló-felújítások, járdaépítések, parkosítás és iskolai fejlesztések - összköltsége a folyamatban lévő beruházásokkal együtt meghaladja a kétmilliárd forintot, ami Telki történetében egyedülálló. A másik rekord, hogy mindezt hitelfelvétel nélkül, javarészt külső fejlesztési forrásokból finanszírozta az önkormányzat. Az egyenlegen a várható nyertes pályázatok csak javítanak. A harmadik rekord a saját megtakarítások mértéke, ami jelenleg háromszáz millió forint fejlesztési céltartalék állampapírban lekötve, és további több mint százmillió forint a folyó kifizetésekre. Ilyen sem volt még soha – számol be választóinak a polgármester az önkormányzat lapjában.

Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg