Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Hunok nyomaira bukkantak

Kultúra > Telki

2017-01-05


Egyedülálló, 125 részes áldozati lelet került a Nemzeti Múzeumba a telki Ehmann Gábor jóvoltából, aki tettével akkora szolgálatot tett a magyar kultúrának, hogy még miniszteri elismerést is kapott. Nagyon ritka az új forrás a régészeti kutatásban. Az eredeti helyén feltárt leletek adatgazdag- sága átrajzolhatja a kor temetkezéséről alkotott képet.

A Kárpát-medencében egyedülálló, 2016 februárjában fellelt, vélhetően IV. századi tárgyak eredeti helyükön, a felszínen, s közvetlenül a felszín alól kerültek elő, a kedvező talajviszonyoknak köszönhetően kiváló állapotban. A Nemzeti Múzeum régészei a helyszínen leletfelderítést és tervásatást végeztek. A munkában a leletek beszolgáltatója végig segédkezett, neki köszönhetően sikerült tisztázni a lelőkörülményeket és azonosítani a korábban megtalált leletek előkerülésének helyét is. Jelentősége – egyedülálló értéke mellett is – szakmai szempontból beláthatatlan, teljesen átrajzolja a korszak temetkezési rítusáról, illetve a Kárpát-medence és a sztyeppe közötti kapcsolatokról – máig leginkább toposzként továbbélő, néha évszázados megállapítások alapján alkotott vagy ilyenek által befolyásolt – képünket. Az új lelet gazdagsága, a leletek száma révén egy, ezen együttesekből alkotott – fiktív, mert mindegyik értéke felbecsülhetetlen – rangsorban a nagyszéksósi lelet után következne. A korábbi leletekkel szemben azonban ebben az esetben kivételesen ismert a kontextus, amely gyakorlatilag először teszi lehetővé a hun kori áldozati rítus leírását, illetve kulturális összefüggései közé helyezését.

A leletek későbbi értékelésében ugyanis rendkívül fontos, hogy kiemelésüket eredeti és háborítatlan helyükről szakavatott régészek végezzék.

A lelet restaurálása, a nagyközönség számára kiállításon és publikációban való közzétételének előkészítése folyamatban van.

Hun kori övcsat (vas, arany rekeszekben almandin berakás)

További részletek a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján

forrás: Telki és a Magyar Nemzeti Múzeum honlapja


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg