Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A zöldhulladék is hulladék

Panoráma > Budakeszi

2015-08-21


A kertben levágott fű, lenyesett ág, lehullott gyümölcs, mint zöldhulladék nem tűnik veszélyesnek. Tévedés azonban, hogy a természetben lebomló anyagok kidobása nem károsítja a természetet. Az illegálisan lerakott zöldhulladék komoly problémát jelent a természeti területeken, különösen az aszályos, forró hetekben.

Milyen veszélyeket rejt a természetre és az emberekre nézve az illegálisan elhelyezett, szabálytalanul kezelt zöldhulladék?

• Nyár végi időszakban az egyik leggyakoribb zöldhulladék a frissen levágott fű és a lehullott, rohadó, fogyasztásra már nem alkalmas gyümölcs. Az ilyen hulladék azonban kiváló táplálék a vaddisznó számára, így lehetővé teszi az állatok belterületen való megtelepedését, állandó jelenlétét. Egy közelmúltban publikált kutatás megállapította, hogy részben az ilyen táplálékforrások miatt a főváros térségében kialakult egy belterületen élő vaddisznó populáció, amely el sem hagyja a településeket, így létszámuk szabályozása komoly gondot jelent.

• Örökzöldjeink lenyesett ágai más veszélyforrást jelentenek: a fenyő, a tuja és a többi örökzöld – főleg elszáradt állapotban – fokozottan tűzveszélyes, illegális lerakásuk aszályos, forró időszakban könnyen belterületi vagy erdőtüzek okozója lehet.

• A nagy mennyiségben, egyben lerakott zöldhulladék ugyancsak fokozott tűzveszélyt jelent, mert a végbemenő lebomlási folyamatok öngyulladáshoz vezethetnek, így az „erdei komposztnak” hitt zöldhulladék-halom akár több hektár erdőt veszélyeztető tűzfészekké válhat.

• A zöldhulladék illegális lerakásának komoly természetvédelmi kockázata is van, ugyanis elősegíti az invazív fajok, így például a bálványfa, a parlagfű és a japán keserűfű terjedését. A kertekből kikerülve, ezek az agresszív idegenhonos fajok a főváros környékén még meglévő őshonos védett erdők rovására terjeszkednek, visszaszorításuk nagy erőfeszítéseket igényel.
 
A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai folyamatosan felderítik az illegális zöldhulladék-lerakó helyeket, és szükség esetén jelzik azokat az illetékes hatóságoknak. Azonban a probléma megoldása ebben az esetben is a lakosság környezettudatos magatartásában rejlik. A főváros környéki erdőket kezelő erdészek ezért arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy akinek zöldhulladéka keletkezik, és azt nem kívánja, vagy nem tudja kertjében komposztálni, azt a kereskedelmi forgalomban megvásárolható, e célra szolgáló zsákokba helyezve tegye legális elszállításra alkalmassá. Emellett érdemes tájékozódni az ezzel kapcsolatos lehetőségekről az adott településen, hiszen van, ahol az önkormányzatok aprítással, komposztálási programokkal segítik a zöldhulladék elhelyezését, hogy az ne erdeinket terhelje és veszélyeztesse.

forrás: Pilis Parkerdő Zrt.


Vissza