Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Olcsóbb, gyorsabb, egyszerűbb lesz a tömegközlekedés

Közélet > Pest megye

2024-03-01

Új időszámítás kezdődik március 1-én a magyar közlekedésben: a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre, a tarifarendszer változtatása több mint 4 millió ember életét teszi könnyebbé, jobbá - mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter február 29-én sajtótájékoztatón Budapesten. A MÁV-Volán csoportnál az elmúlt harmincöt év legnagyobb átalakítását jelenti az új tarifarendszer bevezetése - hangsúlyozta a miniszter.


Intézkedés a zsugorinfláció ellen

Gazdasági rovat > Pest megye

2024-03-01

zsugorinflacio.jpgÚj intézkedés lépett hatályba március 1-jén a kereskedelemben. Az egy milliárd forintos árbevétel feletti boltokban ugyanis mostantól jelezni kell, hogy ha egy termék kiszerelése, praktikusan mérete vagy térfogata csökkent. A változásra két teljes hónapon át fel kell hívni a figyelmet, a kormány ily módon lép fel az utóbbi időben nagy port kavart zsugorinfláció ellen.


Tovább csökkent a koronavírus-koncentráció

Közélet > Pest megye

2024-03-01

Tovább csökkent a koronavírus örökítő anyagkoncentrációja a szennyvízben az év 8. hetében - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a honlapján. Enyhe emelkedés volt Békéscsabán, Győrben és Székesfehérváron, míg csökkenés Nyíregyházán, Tatabányán, Szegeden, Salgótarjánban, Zalaegerszegen és a főváros környékén (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta).


Február 29. a ritka betegségek világnapja

Közélet > Pest megye

2024-02-28

megyerihid.jpgA Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége (RIROSZ) a ritka betegségek világnapja alkalmából több középületet is kék, zöld, rózsaszín és lila színbe öltöztet, így a Magyar Közút kezelésében lévő Megyeri híd is február 24-29. között, szombattól csütörtökig alkonyattól pirkadatig új díszvilágítást kap.


Pokorni Zoltán nem indul az önkormányzai választáson

Közélet > Pest megye

2024-02-21

pokorni_kozel.jpgPokorni Zoltán, a Hegyvidék fideszes polgármestere nem indul újra jelenlegi tisztségéért és a közélettől is visszavonul sajtó-értesülések szerint. A legesélyesebb jelöltként Fonti Krisztinát emlegetik, aki 25 éve él a Hegyvidéken, 2006-tól önkormányzati képviselő, 2010-től pedig alpolgármesterként dolgozik a kerületiekért. Fonti jelöltségéről a holnapi jelölőgyűlésen szavazhatnak.


A lehullott agancsot ne vigyük haza

Életmód > Pest megye

2024-02-15

szarvas_aggancshullas.jpgA szarvasok április elejéig vetik le agancsukat, amelyek engedély nélküli gyűjtése – főleg kereskedelmi célú, szervezett és állatkínzással járó formájában – a teljes erdei ökoszisztémát veszélyezteti: a tavaszra legyengült kondíciójú nagyvad mellett kárt szenvednek a fiatal facsemeték és a vékonykérgű fafajok is: Emellett lopásnak minősül.


Egy hét alatt 900 gyorshajtás a II. kerületben

Közélet > Pest megye

2024-02-13

Egy héten alatt több mint kilencszáz gyorshajtást mértek a II. kerületben felállított fix sebességmérők a Budapesti Rendőr-főkapitányság honlapja szerint. Az Árpád fejedelem útján, a Nagykovácsi, a Törökvész, a Hidegkúti és a Máriaremetei úton, a Zöldlomb és a Kapy utcában működő mérők előtt január 29. és február 4. között összesen 157 546 gépjármű haladt el, eközben 923 esetben rögzítettek sebességtúllépést.


Egy kegyelem rekonstrukciója

Közélet > Pest megye

2024-02-09

SebesGabor.jpg“Az ellenzék inkvizíciós eljárásban máglyára vetette Novák Katalin köztársasági elnököt az általa adott kegyelem miatt. Az ügy megítélésekor két szempont vezetett: erős kritikával olvastam az ellenzéki sajtót, és feltételeztem, hogy Novák Katalin ép erkölcsi érzékű, empatikus, a feladatát komolyan vevő ember” – érvel oknyomozó írásában Sebes Gábor publicista, a Hegyvidék egykori polgármestere.


PRO FILII - PÁLYÁZAT 2024

Közélet > Pest megye

2024-01-30

A Pro Filii Alapítvány pályázatot hirdet olyan közösségi cél támogatására, amely hozzájárul a Magyarországon és a határon túli magyarlakta településeken főként gyermekek egészségügyi helyzetének, életmódjának, esélyegyenlőségének javításához, segíti a szociálisan és egészségileg hátrányos helyzetűek életminőségének javítását, emeli hazánk szellemi, művészeti, kulturális és sportéletének színvonalát. Az első határidő február 28.


Február 11-ig pályázható a High-Tech Suli program

Közélet > Pest megye

2024-01-29

Az eddig támogatott 39 iskola után újabb öt nyerhet összesen 200 millió forint támogatást digitális tanteremre a High-Tech Suli program pályázatán – közölte a Mészáros-csoport. Várkonyi Andrea, az Alapítvány az innovatív oktatásért kuratóriumi elnöke a program közösségi oldalán videóban jelentette be, hogy egyenként negyvenmillió forint fejlesztéshez juthatnak a február 11-én záró pályázaton nyertes intézmények.Vissza a főoldalra