Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Olcsóbb, gyorsabb, egyszerűbb lesz a tömegközlekedés

Közélet > Pest megye

2024-03-01

Új időszámítás kezdődik március 1-én a magyar közlekedésben: a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre, a tarifarendszer változtatása több mint 4 millió ember életét teszi könnyebbé, jobbá - mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter február 29-én sajtótájékoztatón Budapesten. A MÁV-Volán csoportnál az elmúlt harmincöt év legnagyobb átalakítását jelenti az új tarifarendszer bevezetése - hangsúlyozta a miniszter.Intézkedés a zsugorinfláció ellen

Gazdasági rovat > Pest megye

2024-03-01

zsugorinflacio.jpgÚj intézkedés lépett hatályba március 1-jén a kereskedelemben. Az egy milliárd forintos árbevétel feletti boltokban ugyanis mostantól jelezni kell, hogy ha egy termék kiszerelése, praktikusan mérete vagy térfogata csökkent. A változásra két teljes hónapon át fel kell hívni a figyelmet, a kormány ily módon lép fel az utóbbi időben nagy port kavart zsugorinfláció ellen.


Tovább csökkent a koronavírus-koncentráció

Közélet > Pest megye

2024-03-01

Tovább csökkent a koronavírus örökítő anyagkoncentrációja a szennyvízben az év 8. hetében - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a honlapján. Enyhe emelkedés volt Békéscsabán, Győrben és Székesfehérváron, míg csökkenés Nyíregyházán, Tatabányán, Szegeden, Salgótarjánban, Zalaegerszegen és a főváros környékén (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta).


Magánház udvarába zuhant egy repülő

Közélet > Budaörs

2024-02-29

bors_repulo_MTI_MihadakZoltan.jpgMagánház udvarába zuhant a Budaörsi repülőtér közelében egy vitorlázó repülőgép február 27-én délután a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivőjének közleménye szerint. Némethy Zita közölte: a repülőgép két utasa ki tudott szállni a Hurok utcai kertben landoló repülőből, a mentők vizsgálják őket.


Február 29. a ritka betegségek világnapja

Közélet > Pest megye

2024-02-28

megyerihid.jpgA Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége (RIROSZ) a ritka betegségek világnapja alkalmából több középületet is kék, zöld, rózsaszín és lila színbe öltöztet, így a Magyar Közút kezelésében lévő Megyeri híd is február 24-29. között, szombattól csütörtökig alkonyattól pirkadatig új díszvilágítást kap.


Délvidéki iskolások a Prohászkában

Közélet > Budakeszi

2024-02-27

Prohi_erasmus_fank.jpgFebruár 11. és 14. között a Revival (újjáéledés) - Népi kultúrák megőrzése Európában című Erasmus plusz találkozón a délvidéki Temerinből a Kókai Imre Általános Isko a negyven felső tagozatos diákja volt a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium vendége, akiket hat igazán elhivatott tanárnő is elkísért. Rácz Mátyás projektfelelős beszámolóját közöljük.


Budaörsi cég építi az ország legnagyobb energiatárolóját

Gazdasági rovat > Budaörs

2024-02-26

Magyarország legnagyobb energiatárolóját építi meg Szolnokon a MAVIR Zrt. megbízásából a Forest-Vill Kft. - áll a villamosenergetikai cég február 26-án. Kiemelték, hogy a 8,5 milliárd forint értékű projektben egy 20 megawatt teljesítményű, 60 megawattóra kapacitású energiatároló tervezési és teljeskörű kivitelezési munkálatait végzi el a budaörsi székhelyű társaság. A beruházás átadása 2025 első felére várható.


Lanyi Iren: Quo vadis Europa

Könyvajánló

2024-02-22

Eszter évtizedek óta Németországban él. Újságíróként és magánemberként egyaránt tragikusan érinti a 2015-tel kezdődő migránsválság, s annak minden velejárója. Testközelből éli át a mindennapok borzalmait, s ha mindez nem lenne elég, a politikai döntések következményei egyaránt érintik zsurnalisztaként, emberként, anyaként és nagyszülőként. Vajon megbirkózhat-e egy egyedülálló nő a terrorizmus árnyával, amely felette és családja felett lebeg?


Pokorni Zoltán nem indul az önkormányzai választáson

Közélet > Pest megye

2024-02-21

pokorni_kozel.jpgPokorni Zoltán, a Hegyvidék fideszes polgármestere nem indul újra jelenlegi tisztségéért és a közélettől is visszavonul sajtó-értesülések szerint. A legesélyesebb jelöltként Fonti Krisztinát emlegetik, aki 25 éve él a Hegyvidéken, 2006-tól önkormányzati képviselő, 2010-től pedig alpolgármesterként dolgozik a kerületiekért. Fonti jelöltségéről a holnapi jelölőgyűlésen szavazhatnak.


Vádat emelt az ügyészség a sziámi ikrek szétválasztását részben dokumentáló Szász Jánosék ellen

Közélet > Budakeszi

2024-02-20

Vádat emelt a Buda környéki Járási Ügyészség három férfi, köztük a Budakeszin éaló Szász János ellen, akik ritka műtéti beavatkozásról készült felvételeket szereztek meg és kezeltek részben jogtalanul – közölte a Pest Vármegyei Főügyészség. Szász János a lakásán tartott házkutatást követően az Amerikai Egyesült Államokba települt.


A lehullott agancsot ne vigyük haza

Életmód > Pest megye

2024-02-15

szarvas_aggancshullas.jpgA szarvasok április elejéig vetik le agancsukat, amelyek engedély nélküli gyűjtése – főleg kereskedelmi célú, szervezett és állatkínzással járó formájában – a teljes erdei ökoszisztémát veszélyezteti: a tavaszra legyengült kondíciójú nagyvad mellett kárt szenvednek a fiatal facsemeték és a vékonykérgű fafajok is: Emellett lopásnak minősül.