Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Nyílt nap és a felvételinél többletpontok

Kultúra > Pest megye

2023-11-15


APOR-foisk-Vac.jpgNyílt napot tart az Apor Vilmos Katolikus Főiskola 2023. november 17-én. A többek között tanítókat, óvodapedagógusokat és segítő szakembereket képző főiskolán idén mind a jelentkezők, mind a felvett hallgatók száma rekordot döntött. Jövőre többletpontokkal segítik azokat a szakembereket, akik gyerekekkel foglalkoznak, de szeretnék továbbképezni magukat.„A 21-22. század a humán segítő pályáké. Ez az a terület, ahol nem helyettesítheti a szakembereket semmiféle műszaki, informatikai megoldás. Szükség van rájuk, ezért biztos pálya áll leendő hallgatóink előtt. Nehéz, rögös, de érdemes és értelmes hivatás lehet azoknak, akik ezt választják” – mondja dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora.

Az Apor pedagógusképzési kínálata kifejezetten gazdag: az óvodapedagógusnak készülő hallgatók például magyar, német és angol nyelvű képzés közül választhatnak – utóbbi egyedülálló az országban –, emellett német, szlovák és roma/cigány nemzetiségi szakirányt is kínál az intézmény, ahogy a tanító szakon is több szakirány érhető el. Az alapszakok közül népszerű a csecsemő- és kisgyermeknevelő, valamint a szociálpedagógia képzés is, emellett a főiskola katekétákat, lelkipásztori munkatársakat és kántorokat is képez.  

Idén a mesterszakokra jelentkezők száma is nőtt, de a diplomás érdeklődők számos egyedülálló szakirányú továbbképzés közül is válogathatnak. Ilyen például a 3D-pedagógia és a bábpedagógia módszereit bemutató, az atipikus fejlődésű gyerekekkel foglalkozó szakembereknek szóló, vagy a fejlesztő biblioterápia szakirányú továbbképzés.

Változnak a pontszámítás szabályai 2024-től

Jövőre változnak a felsőoktatási felvételi szabályai: újdonság, hogy az egyetemek és főiskolák maguk döntenek arról, pontosan milyen többletteljesítményért adnak pluszpontokat. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola pedagógusképzéseire jelentkezők a felvételi beszélgetés vagy a motivációs levél értékelése alapján 1-50 pontot kaphatnak, de többletpontokat ér az országos középiskolai vagy szakmai versenyeken elért döntős helyezés, a közép- és a felsőfokú nyelvvizsga, ahogy a hátrányos helyzetű felvételizőket is többletpontokkal segítik.

A főiskola kedvez azoknak a szakembereknek is, akik gyerekekkel foglalkoznak, de szeretnék továbbképezni magukat: 20-50 pont jár azoknak, akik pedagógia képzési területen vagy pszichológia szakon szereztek szakképesítést, közép- vagy felsőfokú végzettséget, és 30 ponttal díjazzák, ha egy felvételiző legalább 50 óra szakmai tapasztalatot szerzett, gyermekneveléssel, oktatással összefüggő segítő munkát, önkéntes munkát végzett.

A képzések listáját és a legfontosabb felvételi információkat az érdeklődők a főiskola honlapján, az avkf.hu-n találják meg.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola
A Váci Egyházmegye fenntartásában álló, pedagógus- és szociálpedagógus képzéssel, valamint a hitéletben segítőként dolgozók (kántorok, katekéták, lelkipásztori munkatársak) képzésével foglalkozó felsőoktatási intézmény. A Zsámbékon 1929-ben alapított tanítóképző szellemi és jogutódja. Alap- és mesterképzésein a hallgatók államilag elismert BA- és MA-diplomát szerezhetnek, de az intézmény számos szakirányú továbbképzéssel segíti a már diplomával rendelkezőket. Székhelye Vác festői szépségű egyházi központjában, a Székesegyház szomszédságában álló történelmi épület, emellett Budapesten egy modern, a mai elvárásoknak megfelelő campusszal is rendelkezik. A főiskola szakmai tevékenysége tudományos ismeretekre és nemzetközi kapcsolatokra épülő oktatási gyakorlat alapján, katolikus szellemben – így más vallású, gondolkodású jelentkezők felé is teljesen nyitottan – zajlik, és különös hangsúlyt fektetnek az atipikusan fejlődő gyermekekre fókuszáló és alternatív pedagógiai módszerekre.


Vissza