Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megújult az E.ON Hungária solymári alállomása

Gazdasági rovat > Pest megye

2023-11-09


A beruházás nagyobb üzembiztonságot és kapacitást jelent a budai térség és környékbeli településeknek - a társaság november 6-i közleménye szerint. A solymári alállomás 40-50 éve még 7500 fogyasztót látott el, mára azonban már 40 ezer fogyasztási pont áramellátását biztosítja Máriaremetén, Remeteszőlősön, Solymáron, Pesthidegkúton, Pilisszentivánon, Pilisvörösváron, Piliscsabán és Nagykovácsiban.A közlemény szerint a társaság egyik legjelentősebb Buda környéki hálózatfejlesztését a természeti környezet megóvása mellett az agglomeráció növekvő lakosságszáma miatt emelkedő energiakereslet tette szükségessé. Az új és korszerű kapcsoló-berendezésekkel tovább növelhető az üzembiztonság, és az esetleges hibák javítása is rövidebb ideig tart majd.

Az alállomás megújulásával párhuzamosan megkezdték a környező településeken és védett erdőkön áthaladó 20 kV-os középfeszültségű hálózat egy részének elbontását és földkábellel helyettesítik - írták. Összesen több mint 450 oszlopot és 50 kilométernyi szabadvezetéket szüntet meg és vált ki földkábellel a társaság a Budai Tájvédelmi Körzet Natura 2000 területein, és a térség lakóövezeteiben. A teljes folyamat 2022-2025 között több lépcsőben, az ügyfelek áramellátásának folyamatos biztosítása mellett történik.

A kétmilliárd forint értékű hálózatfejlesztés részben a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaiból valósul meg a magyar kormány előfinanszírozásával, részben önerőből - közölte a társaság. (MTI)


Vissza