Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Június 10. BOTANIKAI SÉTA a zsámbéki premontrei gyógynövénykertben és a Szent Norbert tanösvényen

Programajánló

2023-05-10
Botanikai séta a zsámbéki premontrei gyógynövénykertben és a Szent Norbert tanösvény mentén

Tavaszi sétára várjuk az érdeklődőket, amelyen a premontrei rend alapításának 900. évfordulójára létesült gyógynövénykertet készülünk bemutatni Zsámbékon.

A premontrei rend alapításának 900. évfordulójára létesült gyógynövénykert középpontjában a jubileum emlékére 2022-ben készült Szent Norbert-kút művészi kivitelezésű domborművei hozzák közelebb a látogatókhoz a rend alapítójának életét és küldetését.

A középpont körül szabályos elrendezésben jelennek meg a gyógyító hatású élő növényegyedeket bemutató parcellák. Az elrendezés a gyógyszerek nemrégiben kialakított csoportosítását, az úgynevezett ATC kódolást tükrözi, így például minden a táplálkozásra és anyagcserére ható anyagokat tartalmazó növény egy nagyobb egységben kerül egymás mellé.

Bár a terület viszonylag kicsi, a tavaszi időszakban föllelhető fajok bemutatása (a növény felismerhetőségét biztosító jellegzetességek, a hatóanyagforrásként hasznosított növényi rész és a gyógyhatás) során kb. háromnegyed órás elfoglaltság vár az érdeklődőkre. A felmerülő kérdések megbeszélése után a közeli természetvédelmi területre vezető Szent Norbert-tanösvényt célozzuk meg, ahol megfigyelhetjük a Nyakas-hegy fennsíkjának változatos, mozaikos élőhelyeit. Kb. egy órás sétát teszünk a fennsík útjain, majd az Árpád-kori premontrei öregtemplomnál ér véget a túra.

Találkozás: 2023. június 10-én, szombaton 10 órakor Zsámbékon a Keresztelő Szt. János plébániatemplom előtt.
10.10 – 11. 00 A gyógynövénykert bemutatása
11.00 – 11.30 Konzultáció
11.30 – 13.00 Túra a Szent Norbert tanösvényen a Nyakas-hegy fennsíkjára.
Túravezető: Dr. László-Bencsik Ábel
Előzetes jelentkezést kérünk a premgyogyn@gmail.com címre vagy a 06307233023 számon.
Részvételi díj: 3000 Ft/fő, a 12 éven aluliak részvétele ingyenes.


Vissza