Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


II. világháborús hősi halottakat exhumáltak

Közélet > Budaörs

2023-06-28


A II. világháborúban hősi halált halt 131 magyar katonát exhumáltak Jászberényben - közölte a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatósága június 19-én. A Szent Imre temető katonai parcellájába azokat a német és magyar katonákat temették, akik a szovjet 2. ukrán front harcaiban 1944. november első felében haltak hősi halált, vagy a későbbi hadifogolytáborban hunytak el.A helyi Városvédő és Szépítő Egyesület fakeresztje mellett hat vas- és fémkereszt, valamint egy sírkő jelölte a veszteségi adatbázisból kimutatható több száz, a helyszínen nyugvó magyar katona sírhelyét.

Az intézet munkatársai április 17. és 28. között végeztek feltárást Jászberényben. A helyszínen 131 magyar és két német katona földi maradványait találták meg hat sorban, összesen 22 tömegsírban. A feltárás során bebizonyosodott, hogy a parcella első soraiban még a frontvonalakban elesett katonákat temettek el, később főként a kórházban elhunytakat, majd a szovjet Vörös Hadsereg megszállása után a hadifogolytáborban meghalt magyar katonákat és valószínűsíthetően civil foglyokat temettek a tömegsírokba. A feltárás során az elhunytak személyazonosságát nem lehetett megállapítani az azonossági jegytokok hiánya, valamint az elvétve előforduló felszerelési és személyes tárgyak miatt.

Az exhumált 131 magyar katona földi maradványait Budapestre szállították az esetleges antropológiai jellegű vizsgálatok elvégzése céljából. Az exhumált magyar katonákat Jászberényben, az exhumálás helyén kialakítandó hősi parcellában temetik újra. A területen korábban a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, VDK) már exhumálta a parcellában található német katonákat, akiket a budaörsi Német-Magyar Központi Katonatemetőben helyeztek örök nyugalomra. A most exhumált két német katona földi maradványait később szintén Budaörsön temetik el. ((MTI/HM HIM)


Vissza