Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Felújítás a Biatorbágy-Szárliget vasútvonalon

Gazdasági rovat > Biatorbágy

2023-09-12


Az 1. sz. vasúti fővonal felújítása a Biatorbágy-Szárliget szakaszon szeptember közepén indulhat. A MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága augsuztus 31-i közleményében azt írta, a hegyeshalmi fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán a vasúttársaság szakemberei helyszíni bejárást tartottak a kivitelező MÁV Felépítménykarbantartó és Gépjavító (MÁV FKG) Kft.-vel a felújítás műszaki tartalmának pontosítására.Hangsúlyozták, hogy a vonalszakaszon bevezetett óránkénti 100 kilométeres sebességkorlátozás mellett a vasúti pálya továbbra is biztonságosan járható, a felújítás befejezéséig sem kerül veszélybe az utasok és a közlekedés biztonsága, a személyszállító vonatok menetideje pár perccel növekedhet.

Ezen a 29 kilométeres vonalszakaszon az ütemezett, rendszeresen elvégzett úgynevezett kihúzóerő-vizsgálatok megállapították, hogy az idei heves esőzések és az elmúlt hetek meleg időjárása miatt felgyorsult a korábban feltárt állapotromlás üteme, így szükségessé vált az eredetileg a jövő esztendő első negyedévére tervezett felújítási munkák újraütemezése, minél korábbi elvégzése - közölte a MÁV.

A beavatkozást a vasúttársaság 2019-ben elkészített, de forráshiány miatt többször elhalasztott infrastruktúrafejlesztési programtervei alapján végzik, a kivitelezést a cég leányvállalata, a MÁV FKG fogja elvégezni. A műszaki tartalom pontosítása még tart, az érintett vonalszakaszon a többi között megtörténik a felépítmény cseréje, az ágyazat rostálásával együtt. Jelenleg a vágányzári előkészítés zajlik, a kivitelezés - várhatóan egy-egy vágány folyamatos lezárása mellett - szeptember közepén indulhat meg és várhatóan ez év végéig befejeződik - írták.

Beszámolójuk szerint a korlátozás idejére a menetrend is módosul, ennek összeállításakor figyelembe veszik, hogy a belföldi távolsági és elővárosi vasúti szegmensben is ez az egyik legsűrűbb vonal, továbbá a napi ingázás mellett jelentős a nemzetközi utasforgalom is. Azt ígérték, a vonatközlekedés változásáról minél előbb a lehető legszélesebb körű tájékoztatást adják, hogy az utazók erre időben felkészülhessenek.

A vasútvállalatokat a MÁV tájékoztatta a szokásos eljárástól eltérő egyeztetési szándékáról, amelynek során a vágányzárban alkalmazott technológiát részletesen ismertetik. Az árufuvarozó társaságok a felújítási időszakban kerülőúton közlekedtethetik a tehervonatokat - olvasható a MÁV közleményében. (MTI)


Vissza