Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Új a jegyző Budakeszin

Ki-kicsoda > Budakeszi

2013-01-21


A XII. kerületi Dr. Szolnoki Imre rövid nyergesújfalui jegyzőség után érkezett a budakeszi polgármesteri hivatalba. Előtte esztergomi aljegyzőként viszont az önkormányzati működés anomáliáinak egész tárházát kipróbálhatta. Már másodszor indult a jegyzői székért Budakeszin, ezúttal sikerrel.

Dr. Szolnoki Imre eredeti végzettségét tekintve magyar-történelem szakos tanár. Hat évig tanított, de közben Szegeden jogi diplomát is szerzett, s végül a közigazgatásban helyezkedett el. Budapesten az APEH Jogi Főosztályán másfél évig ügyintézőként dolgozott, majd a XVII. kerületi polgármesteri hivatal irodavezetője volt három évig.

Esztergomból lemondással távozott

2003-ban Esztergomban lett aljegyző, ahol a szokatlanul gyakori jegyzőváltások miatt átmenetileg vagy hosszabb távon is jegyzői feladatokat látott el, így 2005-2006-ban is másfél évig jegyző híján ő vezette az esztergomi polgármesteri hivatalt.

Esztergomban a legutóbbi választások óta áldatlan helyzet alakult ki azzal, hogy a nagy többséggel megválasztott független polgármester, Tétényi Éva és a testületi többséget kiadó Fidesz-KDNP-frakció között állóháború alakult ki, ami a város irányításában komoly fennakadásokat okozott. Tétényi Éva azzal vádolta a hivatalt, hogy a dolgozói egyes esetekben inkább a Fidesz-frakcióban képviselőként tovább politizáló volt polgármesterhez, Meggyes Tamáshoz, s nem a hivatalban lévő polgármesterhez lojálisak.

Dr. Szolnoki Imrének a 2011. júniusi lemondása előtt az akkor éppen hivatalban lévő jegyzőt is folyamatosan helyettesítenie kellett, mert a gyermeket váró, testületi többséggel megválasztott hivatalvezető nem vett részt a törvényességet illetően sokszor vitatott testületi üléseken. Szolnoki Imre augusztusig látta el hivatalát Esztergomban, s a Komárom-Esztergom megyei Nyergesújfaluban jegyzőként folytatta szakmai pályafutását egy fele akkora településen, mint Budakeszi, egy olyan létszámú hivatalban (28 fő), amilyen most lesz Budakeszin.

Gyakorlott az átszervezésben és az intézményfenntartásban

Esztergom városa 32 intézményt tart fenn, ami nagyságrendileg más feladat, mint Budakeszin, s aljegyzősége alatt a hivatal létszámcsökkentéssel járó átszervezését is végrehajtotta. Akkor az esztergomi polgármesteri hivatal létszáma 74 fővel csökkent.

A hivatal átszervezésénél nem feltétlenül létszámleépítésre kell törekedni, hanem mindenkit a megfelelő helyen kell alkalmazni, ami a képességének, képzettségének, végzettségének megfelelő. Ha mindenki a megfelelő helyen dolgozik, akkor egy ütőképes csapatot lehetne létrehozni a hivatalban, amely ezáltal is könnyebben tudná a képviselő-testület munkáját segíteni. - nyilatkozta korábban dr. Szolnoki Imre.

Budakeszin jelenleg 27 főt vitt el az államigazgatási feladatokkal együtt az előző, 2011-ben Herceghalomból érkezett budakeszi jegyző, Szelenczy Gabriella az irányításával felálló járási hivatalba. A maradék létszámmal, amely nem sokkal több, mint ahányan elmentek, kell a helyben maradó feladatok ellátását hatékonyan megszervezni.

Nem először próbálta

Szolnoki Imre 2011-ben, a Majorné dr. Stahácz Éva távozását követő jegyzőváltáskor szintén pályázott Budakeszin, akkor még esztergomi aljegyzőként, de Szelenczy Gabriella nagyobb bizalmat kapott. A karácsonykor, igen rövid határidővel kiírt újabb pályázaton azonban ő lett a befutó. Kinevezése 2013. január 18-tól érvényes.

Koós Hutás Katalin
Fotó: Salamon László

 

Kapcsolódó cikkeink:
Jegyzőt keresnek a budakeszi polgármesteri hivatalba - 2013-01-03
Az eddigi jegyző vezeti a Budakeszi Járási Hivatalt - 2012-12-20
Herceghalmi jegyzőt választottak Budakeszire - 2011-04-07


Vissza