Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kis Domonkos Márk vezeti a Váci Dunakanyar Színházat

Ki-kicsoda > Budakeszi

2012-12-06


Február végétől évente négy–öt saját előadást és két–három vendégprodukciót láthat a közönség Vácott a nemrég Kis Domonkos Márk vezetésével alakult Dunakanyar Színházban, ahol a tervek szerint mintegy évi hetven előadást tartanak az egykori mozi épületében.

A saját társulattal nem rendelkező befogadó színház létesítéséről november 22-én döntött a település képviselő–testülete, amikor megszavazták a Váci Dunakanyar Színház Nonprofit Kft. létrehozását, és határoztak arról is, hogy a társaság ügyvezető igazgatója Kis Domonkos Márk színművész legyen – közölte a Pest megyei város polgármesteri hivatala kedden az MTI–vel. A művészeti vezető Pankotay Péter a produkciós menedzser pedig Góczán Zsolt lesz.

Vác első kőszínházában, ahol a Fónay Humánia Társulat már korábban helyet kapott. A FÓNAY Humánia Drámai Műhely kétszeresen is ünnepel, hiszen a színház átadása mellett az idén augusztusban ünnepli 15 éves jubileumát. Tizenöt évvel ezelőtt a Fónayban lépett először színpadra Kis Domonkos Márk is két kiváló színész, Kautzky Ervin és Kopetty Lia kezei alatt. A felújítási munkák teljes befejezését követően a nyitó díszelőadást február 22-én tartják, de a fenntartó egyelőre nem adott tájékoztatást arról, melyik darab kerül színre. Az viszont már tudható, hogy a működési költségeket az önkormányzat kasszájából, valamint pályázati pénzekből finanszírozzák. Az első évadban várhatóan 68 előadást mutatnak be, a repertoárban évi négy-öt saját, és két-három megvásárolt zenés, prózai, ifjúsági és egyéb darab szerepel. A nyári szünetben előreláthatólag a Visegrádi Négyek Fesztiválnak és a Színházi Találkozónak ad otthont a Váci Dunakanyar Színház épülete.

Kis Domonkos Márk ügyvezető igazgató, a Fónay Humánia Társulat egyik alapítója az MTI érdeklődésére elmondta: noha a nonprofit kft. még cégbírósági bejegyzés alatt áll, a bemutatók előkészületei már javában folynak. A tervek szerint a viszonylag csekély távolság miatt fővárosi színészeket foglalkoztatnak egyedi szerződéssel, a jegyek árát ugyanakkor igyekeznek a budapesti színházjegy árak alá szorítani.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem operett-musical szakán végzett, mindössze huszonhat éves fiatal színész még gimnáziumi évei alatt időnként együtt szerepelt a Budakeszi Népdalkörrel: mesemondóként, mint ifjú népművész színesítette a népdalkör fellépéseit. Végzett színészként jelenleg a következő darabokban játszik:
- Neil Simon: Pletykák (Glenn Cooper), Miskolci Nemzeti Színház
- Alain  Boublil, Claude-Michel Schönberg: A nyomorultak (Enjolras), Miskolci Nemzeti Színház
- Rákos Péter, Bornai Tibor: Mumus (Hébehó), Budaörsi Játékszín
- Vajda Katalin: Anconai szerelmesek (Luigi del Soro), Budapesti Kamaraszínház

Kapcsolódó cikkeink:
A Duna TV is beszámolt a regionális népzenei továbbképzésről - 2012-10-06
Huszonöt éves a Budakeszi Népdalkör - 2012-08-31
Budakesziről indult Tokaj lelkipásztora - 2012-05-20
Kitüntették a Budakeszi Népdalkör vezetőjét - 2007-07-17


Vissza