Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Akadálymentes a budajenői iskola

Építészet > Budajenő

2012-01-10


A település iskolája és polgármesteri hivatala az egykori skót bencés rendház műemléki együttesében több különálló épületben található. A pályázat célja: az épületek közötti mindennapos közlekedés akadálymentes biztosítása.

Az erősen lejtős udvaron az ajtótól ajtóig cikk-cakkvonalban vezetett, kerekesszékkel közlekedők számra is használható utak rendezik az udvart. Az új utakat nem csupán a mozgásukban korlátozottak használják: ez a legrövidebb egyenes út például az iskola étterme és a tornateremi öltöző, vagy a polgármester hivatal és a tanácsterem között.

Az épületegyüttes előtt új, szilárd burkolatú akadálymentes parkoló készült, melytől a korábban épült akadálymentes járdán vezet az udvarra. A látássérültek tájékozódását a bejárati kapu mellett elhelyezett információs táblától kezdődően érdes felületű bazalt kockakőből készült taktilis vezetősáv segíti. Az új járdák a műemléki igényekhez igazodóan különböző árnyalatú antikolt megjelenésű beton térkő burkolatokból készültek.

Az akadálymentesítéssel egy időben az együttes főtengelyében eredetileg meglévő út is megújult, sőt az udvari vízelvezetés is kiépült, az udvart füvesítették. A plusz költségekre az önkormányzat további saját forrást biztosított.

A műemlék épülethez új, akadálymentes bejárati ajtó, a mozgássérültek számára WC-helyiség készült.  A földszinti szak- és tantermek, irodák akadálymentessé alakítása ajtócserékkel, küszöbök lesüllyesztésével, lámpacserékkel, telepített- és mobil hangerősítő készülékekkel, ergonómiai bútorokkal valósult meg.  Az iskolatitkári helyiséget beépített hangerősítő berendezéssel ellátott, többszintes információs pulttal szerelték fel.  A földszinten egységes megjelenésű információs táblák, térkép, feliratok segítik a tájékozódást.

Az önkormányzat folyamatosan együttműködött a műemlékhatóság szakembereivel, fogyatékos szervezetekkel, helyi fogyatékkal élő személyekkel, akik tanácsaikkal segítették a megvalósítást. A projektmenedzsment feladatát a budajenői polgármesteri hivatal köztisztviselői látták el. Az építésztervező Hamberger György, a kertépítész Bella Mónika, a kivitelező a Solyszolg Kft volt.


Vissza