Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budajenő a második helyen

Építészet > Budajenő

2012-01-07


A falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítményéért Pest megyében a második helyen díjazta Budajenőt a belügyi és a vidékfejlesztési tárca a Magyarországi Falumegújítási Díj 2011 pályázaton. A díjazott települések bemutatkozásával egybekötött díjkiosztás 2012 áprilisában lesz.

Pintér Sándor belügy- és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közösen meghirdetett, Magyarországi Falumegújítási Díj 2011 pályázatán azoknak a települési közösségeknek a felkutatása, díjazása és ezzel „reflektorfénybe állítása“ volt a kiírók célja, amelyek a mottó szerint kimagasló és példaszerű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat.

A pályázati anyagban Budajenő részletesen ismertette a település lakossági összetételét, az utóbbi idők változásait, a település gazdasági helyzetét, fejlődését, infrastrukturális állapotát, civil szervezeteinek működését, környezetének állapotát, kulturális és építészeti örökségének védelmét és egyéb, a pályázati kiírásban meghatározott adatokat.  A pályázat mellékleteként fényképes tablókon mutatkozott be a település.

A pályázat. I. bírálati fordulója tavaly novemberben zárult le.  Az állami főépítészek elnökletével, a regionális fejlesztési ügynökségek, a LEADER Helyi Akciócsoportok és a Magyarországi Urbanisztikai Társaság (MUT) Falutagozatának képviselőiből álló zsűrik készítették el a beérkezett huszonkét pályázat régiók szerinti bírálatát.

Budajenő saját régiójában, azaz Pest megyében második helyezést, háromszázezer forintot nyert el, ill. továbbjutott az országos fordulóra. Az országos értékelésen „a falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítményét” emelték ki Budajenőnek. A díjazott települések bemutatkozásával összekötött díjkiosztás 2012 áprilisában lesz.

A pályázati anyag elkészítését Lázár Miklós alpolgármester kezdeményezte, a kidolgozásban Kuli László és Lévainé Pápai Luca képviselők, dr. Mátéffy Anna főépítész, Légárné Gulyás Rita településfejlesztési főtanácsos és Draskóczy Gergely budakeszi  építész vettek részt.


Vissza