Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Passzívház, biokert Budajenőn

Építészet > Budajenő

2011-12-04


A háznak több, egymástól eltérő igénynek kellett megfelelnie: magas esztétikai elvárások, amit a ház fölé emelkedő budai hegység gyönyörű környezete is megkövetelt, alacsony éves fenntartási költség, a mai igényeknek megfelelő, magas szintű kényelem és egyben a „falusi”, önellátásra törekvés.

A ház építészeti megoldása (megszokottól eltérő térformálás, kétszintes légtér, függőleges és ferde üvegfalak, térdfalak stb.) eltérnek a passzívházak esetében  leggyakrabban szereplő sémáktól.  Ez az Európában is újszerűnek mondható kísérlet azt bizonyította, hogy az energiatudatos gondolkodás nem korlátozza az építészi alkotófolyamat szabadságfokát.

A melegvíztermelést, fűtést, hűtést a hőszivattyú, az áramtermelést a gazdasági épületen elhelyezett nagykapacitású (7,1 kWp) fotovoltaikus elemek oldják meg, ami kipróbáltan évi 8000 kWh teljesítményt jelent. A gépészeti megoldás nagyon fontos alkotóeleme a hővisszanyerős szellőztető rendszer, ami a portól és a pollentől is szűri a ház levegőjét. Hagyományos fűtőanyagra és hálózati elektromos áramra az eddigi adatok szerint nincs szükség, sőt a hőszivattyúnak majdnem kizárólagosan csak a használati melegvizet kell biztosítania. A nyári melegben való hűtést az automatikusan vezérelt, külső, 6,5m hosszú, színes vászon árnyékolók küszöbölik ki, melyek még a ház esztétikai értéken sem rontanak.

A házhoz szervesen kapcsolódva alakították ki a nagyméretű kertet: a lakóépülethez közvetlenül kapcsolódó bio úszótó az építtetők számára különösen szoros természet közeli élményt nyújt, s a vízi világ növényi és állati szereplőinek is természetes lakóhelyet biztosít. A magaságyás-technológiával kialakított veteményeskertben saját kezű bio zöldségtermelés folyik, a gyümölcsöst pedig természetes gyógynövényes, virágos kaszálórét veszi körül.

Építész: Lázár Antal DLA
fotók: Zsitva Tibor
epiteszforum.hu


Vissza