Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Húszéves a budakeszi zeneiskola

Kultúra > Budakeszi

2011-05-14


Budakeszin már 1973 óta folyik zenei és hangszeroktatás, kezdetben az érdi, később a százhalombattai zeneiskola kihelyezett tagozataként. A kilenc tanszakon oktató, vonós és fúvószenekarral is kibővült intézmény élére 2000-ben Barcsik Hédi került, aki már 1997 óta helyettesként is részt vállalt a vezetésben. Tizenegy évi igazgató tapasztalatairól, az iskola jelenéről és jövőjéről Barcsik Hédi igazgatóval beszélgettünk.

Budakeszin már 1973 óta folyik zenei és hangszeroktatás, kezdetben az érdi, később a százhalombattai zeneiskola kihelyezett tagozataként. Már akkor is tanított két kiváló oktatónk, Velenczei Anna kürtön, Kapronyi Gábor gordonkán, s azóta is a tantestület megbecsült, tagjai. 1990-ben az új önkormányzat fontos szerepet szánt Budakeszin a zenei nevelésnek, így 1991 szeptemberében megkezdte működését az önálló Budakeszi Zeneiskola Kapitány Katalin vezetésével, akinek nevéhez az általános iskolában 1971-ben a ének-zenei tagozat elindítása fűződött. Az iskola székhelye a Fő u. 127. alatt, a volt munkásmozgalmi múzeum, ma helytörténeti múzeum épületének utcafronti helyiségeiben kapott helyet. A következő években elindult a pátyi (1992-95) és az alcsútdobozi (1993-94) tagozat. A tizenhat fős tanári kar ekkor már 329 tanuló oktatásával foglalkozott, egyre emelkedő színvonalon. A bővülő és fejlődő zeneiskola 1996. június 7-én felvette Czövek Erna zenepedagógus nevét. Még ebben az évben Kapitány Katalin nyugdíjba vonult. Budakeszi 1997-ben Budakesziért emlékéremmel fejezte ki nagyrabecsülését a volt igazgatónak. A vezetést Sógor Anikó, a zeneiskola tanára vette át. Az ún. Piros iskolából kialakított önálló zeneiskolai épület berendezése már az ő feladata volt. A kilenc tanszakon oktató, vonós és fúvószenekarral is kibővült intézmény élére 2000-ben Barcsik Hédi került, aki már 1997 óta helyettesként is részt vállalt a vezetésben. Tizenegy évi igazgató tapasztalatairól, az iskola jelenéről és jövőjéről Barcsik Hédi igazgatóval beszélgettünk.

-   Jelenleg 290 gyereket oktatunk nagyon széles palettán, fúvós, vonós, billentyűs és gitár-hangszercsoportban. A fúvós és a kamarazenekarunk mellett már gitárzenekar és egy népzenei kisegyüttes is működik. Nagy eredményünk, hogy a zeneiskola épületében sikerült kialakítanunk egy hatvan fő befogadására alkalmas stúdió koncerttermet, ahol hetente több alkalommal is hangversenyt rendezünk saját növendékeinkkel és vendégművészekkel. Hosszú évek gyűjtésének köszönhetően ebben a teremben már a saját, Yamaha hangversenyzongoránkon mutathatják be a tudásukat a tanítványaink.

-   Biztosan egy vagyonba kerül egy ilyen hangszer.
-   A kiváló minőségű és strapabíró hangszer hárommillió forintba került. Ez a legolcsóbb változat ebben a minőségi kategóriában. Nagy segítséget jelentett a szükséges pénz összegyűjtésében a Budakeszi Zeneiskola Baráti Egyesülete. Bevételeink állami normatív támogatásból, önkormányzati támogatásból és tandíjbefizetésekből származnak. Ez utóbbi a működési költségünknek csupán 10%-a. Az önkormányzati hozzájárulás tavaly harmincnyolcmillió forint volt az intézmény működtetéséhez. Ezek a bevételek legfeljebb a szinten tartáshoz elegendőek, az előrelépéshez, mint hangszerek cseréje, már nem nyújtanak fedezetet. A mégis elért apróbb sikereink a Budakeszi Zeneiskola Baráti Egyesülete nélkül megvalósíthatatlanok lennének.
2007-ben kiválóra minősítették a zeneiskolánkat egy országosan lefolytatott minősítési eljárásban. Az országban működő művészeti intézmények közül ugyanis csak az kaphatja meg a teljes normatívát, amelyik meg tudja szerezni a kiváló minősítést. Ekkorra már minden pedagógusunk rendelkezett a megfelelő képesítéssel, azaz zeneművészeti főiskolát végeztek, vagy művésztanári diplomával rendelkeznek a munkatársaink. Erősítenünk kell azonban még az intézményi felszereltséget. Hiába rendelkezünk például harmincnyolc hegedűvel, ha a hangszerek fele használhatatlan, így a növendékeinknek nem tudunk kölcsönözni annyi hangszert.

-   Mennyibe kerül egy elfogadható hegedű?
-   Ötven és százezer forint között mozog az ára. A következő célkitűzésünk is az, hogy ne csak számban, hanem minőségben is legyen elegendő hangszerünk. Eddig csak a hiányokat pótoltuk: a zongorabeszerzés volt a legnagyobb vállalásunk, aztán a koncertterem kialakítása. Zenekari gyakorlótermünk is van már az épület túlsó végében, amin nem kell osztoznunk napközben az általános iskola öt elsős osztályával, így a délelőttökre nem kell eltüntetnünk a szükséges eszközeinket. Egy pici, de önálló fúvóstermünk is van, amely egyben könyvtárszoba és hangszerraktár is.

-   Az épület fenntartása is közös az általános iskolával?
-   Nem, az épület karbantartása és fenntartása a mi feladatunk, de cserébe az általános iskola épületében mi is használhatunk délutánonként nyolc tantermet. A saját épületünkben nem férünk el. Helyesebben elférnénk, ha a harmincfős tantermekből több kisebb helyiséget alakíthatnánk ki, megfelelő hangszigeteléssel. Egy tanárhoz és egy növendékhez nekünk nincs szükségünk ilyen óriási termekre. Amíg azonban nem épül az általános iskolának új épület, ebben az ügyben sajnos nem remélhetünk változást. A tanári létszámkorlát behatárolja az indítható tanszakok és a felvehető gyerekek számát is. Nagy érdeklődés mutatkozik ütős hangszerek iránt, de álláshelyet nem tudunk bővíteni a fenntartó hozzájárulása nélkül. Dobfelszerelésünk viszont már van, egy pályázaton nyertünk, éppen a jubileumi koncertre. Eddig ugyanis egyik növendékünk nagypapája hozta minden szerdai zenekari próbára a saját dobfelszerelését és a koncertjeinken is ő segített ki minket évek óta. A koncertjeinken sok szülői segítséget kapunk, volt tanítványaink is rendszeresen visszajárnak a zenekarokba játszani. A jubileumi gálaestünkön, április 15-én a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium aulájában is nagy szerep hárult rájuk.

-   Mit emelne ki a programból?
-   A Liszt- és Erkel-emlékév tiszteletére műsorunkat Liszt-művel kezdtük, melyben a kis szolfézsosok tanárokkal és szülőkkel énekeltek együtt, majd az egész koncertet Erkel Hazám, hazám című művével a vonós zenekar fejezte be. A célunk az volt, hogy a kicsik hallják a nagyokat, hogy sok munkával hová juthatnak el. Régi tanáraink is megjelentek, Kapitány Katalin, Túri Éva, Kertész Ferencné Zsuzsa. Egykori növendékeiket is hallhatták ezen a koncerten úgy, mint Szőcs Emesét, a szegedi zeneművészeti főiskola tanulóját hegedűn és Kály-Kullay Ritát, aki orgona szakon szerzett diplomát. Fellépett még Szirmay Jenő, aki a Bartók Zeneművészeti Szakközépiskolában tanul trombitát, Szávin Márk, aki a zeneakadémia klarinét szakos hallgatója és Nyitrai Tamás, aki a zeneakadémia népzenei tanszakán tanul. Nagyon büszkék vagyunk egykori növendékeinkre és örülünk, amikor más koncerteken is látjuk őket, mint például Nyitrai Tamást, aki a Művészetek Palotájában az új magyar alkotmány tiszteletére rendezett gálaesten a Jánosi-zenekar elsőhegedűseként lépett fel. Jóleső érzés volt látni őt a televízióban. De említhetem az Ad Libitum gitárzenekart is, akik Kozma László csapatából nőttek ki és most már önállóan koncerteznek, CD-t is kiadtak.

-   A Rojtos-együttes gyökerei is a zeneiskolába vezetnek vissza.
-   Õk Danhauser Zoltán népzenei tanszakáról kerültek ki. Táncházakat, koncerteket tartanak, nem csak Magyarországon, de külföldön is.  

-   Vannak-e végzett növendékeik, akik a zenei pályát választották és példaként lehet állítani őket?
-   Sok végzett növendékünk még nincs, hiszen húsz éve, hogy működik az önálló zeneiskola, és egy zenei végzettséghez tizenöt-tizenhat év tanulásra mindenképpen szükség van. Két, zenei pályán maradt növendékünk azonban van már: Hámori Máté karmesterként Vásári Tamás asszisztenseként dolgozik. Kály-Kullay Rita pedig orgonaszakon végzett zeneiskolai tanárként. A zeneiskolánk elődjénél tanult Somogyiné Tassi Valéria, iskolánk tanára is, vagy Sógor Anikó, előző igazgatónk, aki Kapitány Katalin tanítványa volt.

-   A jövő szempontjából mint tart a legfontosabbnak?
-   Szeretnénk időben felfedezni a tehetségeket, segítséget nyújtani abban, hogy mindenki a számára legmegfelelőbb hangszert találja és szeresse meg. Segíteni szeretnénk azokat, akik a zenei pályát választják, de zeneiskolai tanulmányokra van szüksége annak is, aki mondjuk hangszerkészítésre adja a fejét. A hangszert nem csak elkészíteni kell, de meg is kell tudni szólaltatni. A zene szeretetét adjuk át a gyerekeknek, mert az által jobb mérnök, orvos vagy asztalos, szülő és társ lehet belőlük, ha megtanulják a szakmájuk fáradalmait, a belső feszültségüket a zene segítségével feloldani.

Koós Hutás Katalin

Támogassa a budakeszi Czövek Erna Zeneiskolát
a Zeneiskola Baráti Egyesületén keresztül
adójának 1%-val.
Adószám: 19182690-1-13
Számlaszám: 64500010-13500421


Vissza