Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Nagyberuházások árnyékában

Közélet > Tök

2011-05-10


Balogh Kálmán 1999 és 2002 között a polgármester és a jegyző lemondását követő időközi választással került a villamos üzemmérnöki pályáról a polgármesteri székbe. Tavaly csatorna-beruházásra létrehozott helyi vízi közmű társulat elnökének választották. A helyhatósági választásokon független jelöltként 51,47%-kal tért vissza ismét a település élére. A polgármesterrel az önkormányzat előtt álló feladatokról az idei költségvetés kapcsán beszélgettünk.

-   Idén is nagyságrendileg 150 millió forintos a költségvetésünk. Az elnyert uniós pályázat ugyan átmenetileg felduzzasztja a számokat. Az óvoda felújítására és bővítésére még az előző ciklusban nyertünk 250 millió forintot. A kivitelezés elhúzódott, a beruházás 310 milliónál fejeződött be. A település tavaly nyáron több mint kétszázmilliós áthidaló hitelfelvételre kényszerült, melynek kamatterhei, közel kétmillió havonta, komoly próbatétel elé állítják az önkormányzatot. Az elszámolás az új önkormányzatra maradt, melyet reméljük, hogy májusban sikerül lezárnunk, mert közel 170 millió forintot várunk vissza. Ez ugyan nem fedezi a hitelünket, ezért a fennmaradó részre átütemezést kérünk

-   Korábban azt hallottuk, hogy Közép-Európa legmodernebb óvodája épül Tökön. Mivel lett több az új intézmény a réginél?
-   Megújuló energiát felhasználó fűtés és hűtés működik az intézményben, a levegőben lévő energiát hasznosítja egy gázmotoros hőszivattyú. Padlófűtést, falfűtést építettek ki szinte minden helyiségben. Az első fűtési szezonon túl, lassan kiértékelhetjük a fűtési kiadásokat. Az épület légköbmétere ugyan megkétszereződött, de ha a költségek nem nőttek, akkor már elégedettek lehetünk. Kíváncsiak vagyunk a beruházás megtérülési idejére is. Az új épületben a XXI. század kívánalmainak megfelelő, fejlesztő pedagógiai módszereket vezetünk be, s külön hangsúlyt helyezünk az egészséges életre nevelésre. Az óvoda az új előírásoknak megfelelő kiszolgálóhelyiségekkel bővült, a felvehető gyereklétszám továbbra is ötven maradt. Tornaterem, fejlesztőhelyiség, orvosi szoba, iroda a vezetőnek, óvónőknek külön öltöző és iroda, étkező, konyha, társalgó és a fűtési rendszer helyének kialakítása. Az egyik épület bővíthető, amennyiben szükséges, de ez egyelőre nincs napirenden.

-   A töki iskolások többsége Zsámbékon tanul, de az utóbbi években perbe torkolló elszámolási vita alakult ki a két település között.
-   A fejkvóta miatti elszámolási vita Zsámbékkal szerencsére már csak a múlt. A választások után a két település közötti együttműködés egészen más irányt vett. A gondjainkat a tárgyalóasztalnál oldjuk meg. Jó a viszonyunk a kistérségi tagtelepülések polgármestereivel is. Sokoldalú együttműködés látszik kialakulni a logopédiai, a gyógytestnevelési, a gyepmesteri és a belső ellenőrzési feladatellátásban. Kulturális programjainkat is összehangoljuk, hogy minél több ember vehessen részt a programokon.

-   Milyen programokat terveznek az idén?
-   Fő célkitűzésünk a hagyományápolás. Rendszeres rendezvényeink a Márton-nap, a Karácsony, a batyus-bál vagy a Falunapok júliusban, szüreti felvonulás és bál szeptember végén. Tavaly elsőször rendeztünk művészeti és bornapokat. Hagyományteremtő szándékkal idén augusztusban újra belevágunk. A Pajta Galériában rendszeresek a kiállítások és ide sorolhatnám a Tökön élő kézművesek Nyitott Műhely-programjait is. A Höcögő táncegyüttes és a Kotkoda Népdalkör szinte minden programban szerepel, de eleget tesznek a környező települések meghívásainak is. Tavaly megalakult a Töki Lovas Sportegyesület, akik a Töki Nosztalgia Társasággal együttműködésben szervezik a rendezvényeket. A környéki, sőt országos főzőversenyeken is részt veszünk. A töki pompost már szinte mindenki ismeri, az egész országot meghódította.

-   Mi a töki pompos története?
-   Régen szokás volt, hogy a kenyértésztából kiszakítottak egy darabot, amit még a kenyér előtt megsütöttek a kemencében. Tökön 2000 tájékán nyári gyerektábort szerveztünk, ahol Budai Zsuzsa főzőtanfolyamán ezt is meg lehetett tanulni. A nagynénje receptjei között talált rá és nem számított ekkora sikerre. Egy hónap múlva, szeptemberben, a szüreti felvonuláson a művelődési ház előtt gyúrták a tésztát, helyben sütötték. Olyan nagy sikere volt, hogy a következő tavaszon egy gödöllői gasztronómiai találkozóra is beneveztek, ahol már taroltak a pompossal. Így indult el világkörüli útjára. Mostanra a Budai Várban rendezett borfesztiváltól kezdve szinte mindenhol találkozhatunk vele. A pompos név szlovák eredetű szó, szószerinti fordításban felpuposodott tésztát jelent.

-   A bor is hoz hírnevet Töknek. Pl.2009-ben a X. Pannon Bormustrán három Nyakas-bor is csúcsbor-minősítést kapott.
-   Igen, az 1997-ben alapított, modern technológiát alkalmazó Nyakas Pincészet a környék kiváló természeti adottságait kihasználva díjnyertes fehér borokat készít, reduktív eljárással. Két borászuk közül Malya Ernő 2002-ben az év borásza volt. Szőlőik Tök és Budajenő határában találhatók. Az elmúlt években újabb fejlesztéseket hajtottak végre, s nagyon szépen rendezték a környezetüket is.

-   Milyen vállalkozóik vannak még, akiktől adóbevételt remélhet az önkormányzat?
-   Az elmúlt tíz évben nem jött újabb vállalkozás Tökre. Tíz éve partnereink a vetőmaggal is foglalkozó Budatáj Kft., a Gyermely Rt. üzemegysége, a gombakomposztot gyártó Champion Union, a  Hunga-Mix takarmánykeverő üzem, valamint a sajtgyártó Sapori d’Italia Kft. és egy mezőgazdasági permetezőket gyártó és szervízelő vállalkozás. A gazdasági válság őket is megviselte, az iparűzési adóbevételünk vissza is esett.

-   A szennyvízcsatorna pályázatuknak mi lett a sorsa?
-   Az egymilliárd forintot is meghaladó beadott pályázat első fordulóját Tök megnyerte. A második fordulóban a beadásnál a pályázatíró cég egy végzetes adminisztrációs hibát vétett: a támogatási szerződés időpontját, ami 2010. március 31. volt, nem hosszabbíttatta meg a lejárat előtt. Emiatt az addig kapott húszmillió forintot is vissza kell fizetnünk. Próbáltuk menteni, ami még menthető, hogy ne vesszenek el teljesen a reményeink a csatornázásra. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetőjéhez fordultam legvégül, ahol kaptunk egy utolsó lehetőséget: szeptemberig beadhatjuk a pályázatunkat, de az előkészítésre előleget már nem kapunk, bár utólag azért el tudjuk majd számolni. A hibát elkövető céggel is még egyeztetnünk kell a jóvátétel lehetőségeit.

-   Egy olyan kis település számára, mint Tök egy ekkora nagyságrendű pályázat önrészének az előteremtése szinte kivitelezhetetlen feladatnak tűnik.
-   Egy halvány reménysugár most felcsillant azzal, hogy egy belügyminiszteri rendelet szerint április 27-től önerőre is pályázhatnak az önkormányzatok, elnyert pályázatok esetén. Bízom benne, hogy ha idén nem is, de 2015-ig, az előírt határidőig megoldjuk a kétszázötven milliós önrész előteremtését. A lakosság ebből már bevállalt háromszázezer forintot ingatlanonként nyolc éves törlesztésre (3000 Ft/hó), ami az önrésznek közel a felére fedezetet nyújt. Tehát nem olyan reménytelen a dolog, mint amilyennek elsőre látszik. Nagyon szeretnénk megvalósítani a csatornát, mert már csak nálunk nincs a környéken. A zsámbéki szennyvíztisztítóhoz csatlakoznánk, közel ötvenmilliós közműfejlesztési hozzájárulás kifizetése mellett.

-   Április 6-án elküldték az eddigi jegyzőt. Mi volt az indok?
-   Már az előző testületnek is voltak gondjai a jegyző munkájával. Mi adtunk egy türelmi időt, végül éltünk azzal a lehetőséggel, hogy indoklás nélkül felmondhattunk. Június 6-ig még állományban van, jelenleg a felmentési idejét tölti. Április 26-tól a tárnoki jegyző, dr. Simon Mária helyettesít Tökön. A jövőben költséghatékonysági szempontból előnyösebb lenne, ha nem kellene egy teljes jegyzői álláshely költségeit kigazdálkodnunk. Nem kizárt, hogy a Zsámbékkal való egyre szorosabb együttműködés eredményeként egy feladat-megosztási szerződést kötünk a jegyzői feladatok ellátására is, melynek keretében a zsámbéki jegyző szakmai munkáját Tökön is igénybe vennénk.

Koós Hutás Katalin


Vissza