Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Bokréta-ünnep az új óvodában

Építészet > Telki

2011-04-16


Telki egyik legnagyobb beruházása idén a falu második óvodájának felépítése. Az épület falai már elérték a legnagyobb magasságot, ezért Bokréta-ünnep keretében bejárást tartottak az épületben a polgármester, a képviselő-testület, a polgármesteri hivatal és az óvoda képviselői, a kivitelező és a helyi sajtó társaságában.

Telki második óvodája az Öreghegyen épül, a Tengelice és a Sármány utca sarkán. Az első óvoda tagintézményeként a település egy újabb területét segíti majd a kisgyermekek gondozásában. A kivitelező tájékoztatása szerint május 28-án megkezdik az átadást. A téli időjárás miatt ugyan 15 napos késedelembe estek, de ezt mostanra sikerült behozniuk. Az óvoda szeptembertől már fogadni tudja a gyerekeket.

A háromszázötven millió forintos beruházásra tavaly százmilliót nyert az önkormányzat, a hiányzó kétszázötvenet az önkormányzat teszi hozzá. "Nagy szükségünk van rá, hiszen országosan nálunk a legmagasabb az egy főre jutó gyermeklétszám. Egy család átlagosan három gyermeket nevel Telkiben. Az iskola és a két óvoda tehát kulcsfontosságú a számunka." - nyilatkozta lapunknak Deltai Károly polgármester.

 

***

Bokréta-ünnep

Ha egy ujonnan emelt épület falai elérték azt a legnagyobb magasságot, hogy a tetőszerkezet elhelyezése megkezdődhetik, akkor annak örömére, hogy az épületnek legterhesebb és leginkább számottevő munkája, a kőművesmunka nagyobbrészt elkészült, régi szokás szerint az építtető megajándékozza a kőműves-pallért és gyakran az összes kőmüveseket és napszámosokat. Mivel ez alkalomból a pallér a ház homlokzatát zászlókkal, lombozatokkal stb. föl szokta diszíteni, innen kapta ez ünnep a Bokréta-ünnep jó magyar elnevezést. A nagyobb középületek Bokráta-ünnepe alkalmával a koszorús és fehérruhás lányoktól környezett pallér egy zöld gallyas, virágos emelvényről áldomást iszik az uralkodó házra, az építtetőre, az építészre, az építőmesterre és a munkásokra és minden egyes áldomás után az üres poharat ledobván, darabokra töri. Az ácsok is szoktak tartani Bokréta-ünnepet, ha a fedélszék összes szerkezeti alkotó részeit elhelyezték és az a belécezésre, bedeszkázásra készen áll.

Pallas Nagylexikon


Vissza