Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Német nemzetiségi búcsú

Kultúra > Budakeszi

2010-08-23


A Havas Boldogasszony tiszteletére felszentelt budakeszi római katolikus templom augusztus 8-i búcsúnapjára az újonnan megválasztott egyházközségi képviselő-testület, a német önkormányzat a Hagyományőrző Kör támogatásával egész napos rendezvénysorozatot szervezett.

A római katolikus egyházközség képviselői Schmotzer Vilmos vezetésével felélesztették azt a hagyományt, hogy a templombúcsú napja egyben az egész település ünnepe is. A tíz órakor kezdődő misét a nemrég pappá szentelt ifj. Szemere János celebrálta. A templomkertben folytatódott a közös ünneplés: A sekrestye mögötti keresztre új pléh Krisztus került, melyet Fió Kristóf plébános szentelt fel. Majd Budakeszi minden polgárát várták beszélgetésre, zenehallgatásra, a gyermekekkel közös játékra a templom körüli helyszíneken. Lehetőség nyílt a Budakeszin alkotó művészek műveit megvásárolni, élő sváb és magyar népzenét hallgatni a Rojtos együttes tolmácsolásában, megkóstolni a remek budakeszi borászok, így Menczinger Tibor és Schrotti János borait vagy éppen kürtős kalácsot sütni.

A budakeszi templom búcsúja a római Santa Maria Maggiore bazilika szentelési évfordulójához köthető, melyet egy legenda nyomán Havas Boldogasszonynak is hívnak. Liberius pápát álmában arra kérte a Szűzanya, építessen templomot arra helyre, ahol másnap havat talál. Bár augusztus hónap volt, a következő reggelen hó födte azt a dombtetőt, ahol a bazilika ma is áll. A néphagyomány járványt, betegséget elűző hatalmat tulajdonított Havas Boldogasszonynak.

A búcsú fogalmához az utóbbi évtizedekben sok negatív asszociáció tapadt. A búcsú a már megbocsátott bűnökért járó ideig tartó büntetések elengedése részben, vagy teljesen. Ezt az egyház, mint kegyelmi, lelki közösség oldó-kötő hatalma alapján teheti meg. Szükség van erre a kegyelmi forrásra, mert a megbocsátott bűn következményei nem tűnnek el a világból, megsebzik életünket, szenvedést okoznak, amit büntetésként élhetünk meg. Nem csak imával, cselekedetekkel, kötelesség-teljesítéssel, irgalmassággal, lemondással, a hitről való tanúságtétellel is búcsút nyerhet a hívő ember - áll a római katolikus egyházközség képviselő-testülete által közzé tette ismertetőben.

A program délután a budakeszi német önkormányzat rendezvényével folytatódott az Erkel Ferenc Művelődési Központ szabatéri színpadán. Felléptek a Ringlein tánccsoport (Budajenő), a Budakeszi Hagyományőrző Asszonykórus, a Soroksári Favágók, a Német Nemzetiségi Dalkör (Zsámbék), a „Szűcs” Harmonika Kvartett (Zsámbék), a Zipfelmutz Trió (Pilisvörösvár), a Német Nemzetiségi Tánccsoport (Kismaros), a Soroksári Férfi Népdalkör és a Lochberg Tánccsoport (Zsámbék). A zenét a késő estig tartó táncos mulatságon a Platin Kapelle (Bóly) szolgáltatta.

A Budakesziről kitelepített németek németországi közössége, a Budakesser Gemeinschatf egy egész busznyi küldöttséggel érkezett a budakeszi búcsú megújult rendezvényeire.

Salamon László képriportja a templombúcsúról és a szabadtéri színpadrólVissza