Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Mi történt a népszavazás óta?

Közélet > Páty

2010-03-11


Érvénytelen lett a február 14-i népszavazás - Az ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordul - Rendkívüli ülésen döntöttek Pátyon a golfváros sorsáról - Szabad utat kapott a golfprojekt - Leleplezik a beruházót: csalás és hamisítás miatt börtön - Váratlanul lemond a polgármester Telkiben - A képviselők vállaljanak anyagi felelősséget - Kizárnák a pátyi fideszeseket a pártból.

Érvénytelen lett a február 14-i népszavazás

A választásra jogosult választópolgároknak csupán 43,2 százaléka járult az urnákhoz a minimálisan szükséges 50% helyett azon a népszavazáson, melyen a következő kérdés eldöntését várták: Egyetért-e azzal, hogy a képviselő-testület ne fogadja el a Telki út melletti golfpálya és környezete településszerkezeti és szabályozási tervének olyan módosítását, amely a beépíthető terület növelését vagy építési övezeti besorolásának változását teszi lehetővé a jelenleg érvényes szabályozáshoz képest?
Az érvényes szavazatok 66%-a, összesen 1494, elutasította a szabályozási tervmódosítással tervezett, az ellenzők szerint 2300, a beruházó szerint 1800 lakóingatlant magába foglaló "újpátyi" golfpark-beruházást, míg az egyharmada, 33%, azaz 766 szavazó támogatta azt. Az érvényes népszavazáshoz mindössze 359 szavazat hiányzott. Mivel a népszavazáson a szavazásra jogosultak kevesebb, mint 50%-a jelent meg, eredménye nem kötelei az önkormányzatot. Így a beruházás sorsának eldöntése visszakerült a testület kezébe.

Az ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordul

dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek jogainak állampolgári biztosa lapunknak arról nyilatkozott, hogy a pátyi önkormányzat nagyszabású golfberuházás-koncepciója, a szabályozási tervmódosítás előkészületei több ponton törvénysértőek, melyre vonatkozó szakvéleményét egykét-héten belül közzé teszi. Néhány pontban már most megállapítható a törvénysértés. Ilyen például, hogy az agglomerációs törvény előírja, hogy a települések közigazgatási határától 200 métert szabadon kell hagyni, új beépítésre szánt területet ott nem lehet kijelölni. De a lakásszám, a beépítés intenzitása is olyan tényező, ami nyilvánvalóvá teszi már a vizsgálat lezárása előtt, hogy a jogszabálysértés nagy valószínűséggel fennáll. Aggályaikra levélben is felhívták a pátyi képviselő-testület figyelmét és azt kérték, hogy amíg az állásfoglalásuk el nem készül, addig ne döntsenek ebben a kérdésben.
          Az ombudmani szakvélemény persze nem kötelezi az önkormányzatot, mint ahogy a Közép-Magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal állai főépítésze, dr. Hajnóczi Péter, mint állami főépítész jogszabály-sértésekre rávilágító szakvéleményének elfogadása sem, de említhetnénk a területileg illetékes földhivatalt is, amely termőföldvédelmi aggályok miatt nem fogadta el a terület átsorolását. Ha bebizonyosodnak ezek a törvényességi aggályok és az önkormányzat, be sem várva a vizsgálat lezárását, vagy bevárva, de nem figyelembe véve, meghozza a jogszabályokba ütköző döntését, akkor az állampolgári jogok biztosa az Alkotmánybírósághoz fordul, amely már kötelező érvénnyel megsemmisítheti a helyi döntést.

 A képviselők vállaljanak anyagi felelősséget

Tollner József, a beruházást ellenző önkormányzati képviselők egyike szerint, ha a testület többsége igent mond a szabályozási tervmódosításra, az a beruházó számára visszavonhatatlan jogokat keletkeztet. Ha ezután az ombudsman vagy az ügyészség kezdeményezésére megsemmisítik az önkormányzat döntését, melyre véleménye szerint elég nagy az esély, a beruházó beláthatatlan következményekkel járó kártérítési pert akaszthat az önkormányzat nyakába. Pátyon már meg is indult az aláírásgyűjtés annak érdekében, hogy a beruházásra igennel szavazó képviselők vállaljanak készfizető kezességet és teljes vagyonukkal feleljenek a döntésükért hosszú távon is, hiszen jó részük októbertől lehet, hogy már nem is lesz önkormányzati képviselő.
          A Fidesz pátyi csoportjának tagjai nyílt levélben fordultak Michels Gábor független alpolgármester, Porkoláb József fideszes és Soós István független képviselőkhöz azt kérve, hogy vegyék figyelembe a népszavazáson megjelentek hatvanhat százalékának elutasító szavazatát és képviseljék a szabályozási terv módosításának elutasítását a beruházásról szóló döntéseikben.

Mindezek ellenére február 22-én rendkívüli ülésen megszavazta Páty képviselő-testületének többsége a szabályozási tervnek azt a módosítását, amely lehetővé teszi a Grupo Milton spanyol beruházó számára, hogy Telki határában megépítse a golfpályaként indult, mára Páttyal közel azonos lakosságszámú lakóingatlan-beruházását.

Csalás és hamisítás – börtön a beruházónak

A pátyi képviselő-testületi ülés megkezdése előtt alig egy-két órával megjelent az index.hu honlapján Kemény pornó, Rom-Mánia, Balatonring címmel egy leleplező írás, amely Kovács Bence Jánosnak, a pátyi gigaprojektet beruházó spanyol Grupo Milton Holding elnökének, Magyarország 10. leggazdagabb, negyvenedik életévét még be sem töltött emberének eddig kevéssé ismert múltjából közölt részleteket. A Fővárosi Bíróság szerint 1995-ben többek között öt rendbeli csalás, egy rendbeli közokirat-hamisítás, öt rendbeli magánokirat-hamisítás miatt egy év hat hónap – két évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélték.
Néhány órával a leleplező cikk megjelenése és a pátyi önkormányzati döntés után Danóczy Balázs, telki polgármestere váratlan hirtelenséggel lemondott polgármesteri megbízatásáról. 

Február 24-én Gulyás Dénes, a választókerület fideszes országgyűlési képviselője bejelentette, hogy kezdeményezte a pátyi képviselő-testület három fideszes tagjának kizárását a pártból.

Február 25-én Kovács Bence János sajtótájékoztatón egy telefonbeszélgetés hangfelvételével alátámasztva állította, hogy harmincmillió forintra megzsarolták. Mivel nem fizetett, a bosszú az ellene indított lejárató kampány.

Több mint száz pátyi lakos közleményben tiltakozott amiatt, hogy Kovács Bence János, a Grupo Milton elnöke ezen a sajtótájékoztatón megtévesztő és manipulatív módon az általa vélt konkurens ingatlanspekuláns cégek bábjának állította be azt az 1494 pátyi lakost, aki február 14-én a helyi népszavazáson egyértelműen kinyilvánította, hogy a beruházást károsnak tartja. A Grupo Milton elnökét arról biztosították, hogy mivel a beruházás nemcsak Pátyon, hanem az egész Zsámbéki-medencét érinti, az ellenzők száma ennél jóval magasabb.

 Koós Hutás Katalin

Kapcsolódó cikkeink:
Kizárhatják a pátyi fideszeseket a pártból - 2010-02-25
Lemondott a polgármester - 2010-02-24
Szabad út a golfvárosnak - leleplezik a beruházót - váratlanul lemond a polgármester Telkiben - 2010-02-22
Rendkívüli ülésen döntenek Pátyon a golfváros sorsáról - 2010-02-20
A szükségesnél kevesebben mentek el szavazni - 2010-02-15
Elmaradtunk a felelősségtudat fejlődésében - 2010-02-07
Egyelőre szántó marad a fejlesztendő terület - 2010-02-05
Érvek és tények - 2010-02-04
Pátyé lehet a régió legerősebb gazdasága - 2010-02-03
Budakeszi a pátyi beruházás ellen szavazott - 2009-12-17
Mi készül Pátyon? - 2009-12-04
Február 14-én szavazhat a nép - 2009-12-03
Településméretű lakópark Páty és Telki között - soha nem látott lakossági ellenállás szerveződik - 2009-12-01
Falugyűlés.hu - 2009-11-30


Vissza