Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A Mezei Mária-emlékhét távlatai

Kultúra > Budakeszi

2009-11-05


Október 16-án Mezei Mária születésének 100. évfordulójára emlékezhettünk. A színésznő Budakeszin töltötte utolsó évtizedeit, 1983-ban bekövetkezett haláláig. A Budakeszin szervezett emlékhét nem várt helyi összefogást eredményezett. A hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal létrejött kulturális összefogás távlatairól kérdeztük Dobrás Mártont, a Budakeszi Jövőjéért Zenei Egyesület titkárát, az emlékhét médiatámogatójának, a Budavidék Regionális Televízió vezetőjét.

Augusztus végén a Mezei Mária Művészeti Iskola, a Kompánia Színházi Társulat kérésére a BudaVidék Regionális Televízió dokumentumfilm készítését tervezte a Mezei Mária-ház jelenlegi állapotáról, a fellelhető értékekről, amelyből kiindulva a múzeum működtetésének, az épület Budakeszi kulturális életébe való bekapcsolódásának lehetőségeit meg lehetne fogalmazni.

A bejáráson mindjárt kiderült, hogy a tető nagyon rossz állapotban van, a kertet már senki nem gondozza. Elindult a tanakodás, hogy mit lehetne tenni, különös tekintettel az évfordulóra. Szeptember elején nekiálltak a szervezésnek. Az emlékhét programja, a tennivalók listája hamar összeállt. A munkába bekapcsolódott a Budakeszi Lokálpatrióták Egyesülete is, akik nagyon sok önkéntes felajánlással és ennek eredményeként időre és pontosan, az ígérténél jóval több elvégzett munkával segítették a felkészülést. Nekik köszönhető a Mezei Mária-ház körüli rendrakás, takarítás, lomtalanítás, kisebb javítások. A Paletta press támogatásként elkészítette a plakátokat és a szórólapokat. A Kárpát-medencében élő Magyarokért Kiemelten Közhasznú Alapítvány felajánlotta, hogy megjavíttatja a tetőt, ami kulcsfontosságú a ház állagának megóvása szempontjából. Márpedig ez az épület egy olyan kulturális pont, amelynek meg kell menekülnie. Elképzelések születtek a tetőtérben egy színészszálló létrehozásáról is, ahol a határainkon túlról vagy vidékről érkező színészek lakhatnának, bevételt hozva az épület üzemeltetésére.

Az önkormányzat eredetileg félmillió forinttal támogatta a szervezést, amiből a Budakeszi Jövőjéért Zenei Egyesület végül 195 ezer forintot kapott, amit szponzori támogatásokkal egészítettek ki. Ennek jó részét egy állandó színpad megépítésére fordították a mezei Mária-ház udvarán. A megépítésben szintén a Budakeszi Lokálpatrióták jeleskedtek. Háromszáz ezer forint az Erkel Ferenc Művelődési Központhoz került. A helyi Német Önkormányzat is a rendezvény mellé állt.

A programban volt sváb est,jazz-est, versmondó verseny,  aminek a nyertesi aztán a Mezei Mária-háznál tartott ünnepségen is szerepeltek, amatőr filmes fesztivál, mozi, diákszínjátszó találkozó, melyekhez rendezvényekkel kapcsolódott az Erkel Ferenc Művelődési Központ is. A programsorozat közel százharminc ember munkájával jött létre.

A Mezei Mária-évforduló nagy hozadéka tehát az összefogás és a hagyományteremtő szándék.  Ezen túlmenően a szervezők nagy fantáziát látnak a Fő u. 172. alatti, néhai vendéglő báltermeként, falusi színházként, sőt moziként is működtetett épületében, amit a Mezei- emlékhét idejére moziként ismét beüzemeltek. Dobrás Mártonnak kifejezett célja, hogy itt egy filmszínházat létrehozzanak. Már vizsgálják azokat a lehetőségeket, hogy milyen típusú pályázatokkal tudnának eredményt elérni. Tárgyalnak pályázatíró céggel, s a Budakeszi Városfejlesztési Kft-vel is felvették a kapcsolatot.

A testvérvárosok tapasztalatait mérnék fel először. Az osztrák Sankt Margarethen-ben már napenergiás, földhős rendszert alakítottak ki, amely nem csak a középületeik fenntartását biztosítja, hanem bevételt is hoz. Hogy a cél érdekében az összefogás milyen körű lesz, az az egyeztetések eredményeként dől majd el.

A rendezvényről készített képriportunkat megtekinthetik honlapunk képgalériájában.


Vissza