Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


35 éves az ország és Európa első erdészeti erdei iskolája

Életmód > Pest megye

2023-11-17


Összesen 36 erdészeti erdei iskola szolgálja már a legifjabbak környezeti nevelését: elsőként 1988-ban a Visegrád közeli Mogyoró-hegyen a Pilisi Parkerdő Zrt. alapította, s annak ikonikus igazgatójáról elnevezett Madas László Erdészeti Erdei Iskola, mely egyben Európa legelső ilyen intézménye. Eddigi működés alatt közel 300 ezer óvodás és általános iskolás gyermek kerülhetett közelebb az erdőhöz, természethez.Jubileumát november 17-én Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, Tarnai Richárd főispán és Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója részvételével ünnepelték.

Az ünnepségen Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár úgy fogalmazott: „35 évvel ezelőtt világújdonságnak számító kezdeményezést indított útjára a Pilisi Parkerdő Zrt., amikor itt, a visegrádi Mogyoró-hegyen megalapította az ország első erdei iskoláját. Az elmúlt 35 évben általánossá vált az erdei iskolai módszertani alapok felhasználása a szemléletformálás egyéb területein is. Számos ismeretterjesztő program épít az erdei iskolákban kidolgozott és kipróbált képzési modulokra. Ilyen például az Erdei vándortábor program vagy az Erdővarázs családi napja, de említhetjük a Muzsikál az erdő rendezvénysorozatot vagy éppen az októberi Erdők hetét. Mindezek mellett számos erdőkkel kapcsolatos helyi ismeretterjesztő és szemléletformáló rendezvény alapoz az erdőpedagógus kollégák tudására és munkájára.”

Az eseményen sor került az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola Minősítő okleveleinek, valamint a Madas László Emlékérem átadására. A Madas László Emlékérmet a Pilisi Parkerdő Zrt. alapította a környezeti nevelés terén maradandót alkotó szakemberek elismeréseként, melyet most Békefi Andrásné Moór Györgyi, a Madas László Erdészeti Erdei Iskola vezetője vehetett át.
„A Madas László Erdészeti Erdei Iskola 35 éves jubileuma alkalmából megköszönöm az itt dolgozó erdőpedagógusoknak, kiváló és kitartó munkájukat, egyben Pilisi Parkerdő Zrt. mai és mindenkori közösségének is megköszönöm, hogy soha nem hagytuk és ma sem hagyjuk cserben a Parkerdő minden szempontból pionír szellemiségét, amelynek meggyőződésem szerint nagyon sokat köszönhet a magyar erdőgazdálkodás, a természetvédelem és a társadalom.” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

Az ünnepség során az egybegyűltek az erdei iskola épülete mellett található, a hazai Tündérkert-mozgalom szellemisége szerint a régi magyar gyümölcsfajták megmentése érdekében kialakított Mesélő Gyümölcsligetben fát is ültettek, majd a jubileumi év keretében a Parkerdő saját forrásából felújított tanösvényén szakvezetésen vettek részt.

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.


Vissza