Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Találkozások Gyimesbükkön

Panoráma > Budakeszi

2009-09-12


Idén a Duna Tv élő egyenes adásban közvetítette az ezeréves határon álló, legkeletibb magyar vasúti őrházhoz és a Gyimesek frissen felújított, legrégebbi római katolikus templomához immár második éve érkező Pünkösd vasárnapi zarándoklat eseményeit.

2008 Pünkösdvasárnapjára a Budakeszi Kultúra Alapítvány (BKA) kétszázötven adományozójának anyagi támogatásával megújult a történelmi Magyarország legkeletibb vasúti őrháza a Budakeszitől 800 kilométerre keletre fekvő Gyimesbükkön, Erdélyben. Az átadási ünnepségen akkor legalább húszezer ember gyűlt össze a „gyimesi csoda”-ként emlegetett és a határon átívelő civil összefogás jelképévé vált vasúti őrháznál, hogy együtt fogadják a Budapestről érkező Székelygyorsot azon a vasútvonalon, ahol magyar mozdony hatvannégy éve nem járt, és ahol - ahogy a román sajtó akkor beszámolt az eseményről - „a magyarok egy napra visszafoglalták az ezeréves határt”.

Az összefogás idén még szélesebbé vált. Gyimesbükk önkormányzata, a Pogány-havas Kistérségi Társulás, az Indóház Vasúti Magazin, a Kárpát-Európa Utazási Iroda, a Duna TV és a Budakeszi Kultúra Alapítvány szervezésében gazdag csángó magyar programmal várták az érdeklődőket az alapítvány közreműködésével a felújítása befejezéséhez közeledő Kontumáci–kápolnánál, ahol a gyulafehérvári és a tíz szentistváni egyházmegye ezeréves alapításáról is megemlékeztek 2009 Pünkösdjén.

Az idén már biztonsággal lehetett közlekedni és megcsodálni a lélegzetelállító panorámát az elvadult növényzettől megtisztított és biztonsági korláttal ellátott Rákóczi-vár romjain. A Székelygyors útja most is az őrháznál fejeződött be, ahová ismét több tízezer ember érkezett határon innen és túlról, hogy a csíksomlyói búcsú másnapján ismét együtt töltsenek egy napot ezen a csodálatos természeti szépségű vidéken. Az eseményeket a Duna TV hatórás élő adásban közvetítette, melyet közönségkívánatra néhány héttel később teljes terjedelmében megismételt. 

Ebben az évben Budakesziről népes társaság érkezett a gyimesbükki pünkösdvasárnapi ünnepségekre, ami nagy meglepetés volt a Budakeszi Kultúra Alapítvány programszervezői számára. Különös dolog megtapasztalni, hogy azok az ismerősök, akikkel a mindennapi találkozást a legnagyobb természetességgel fogadjuk otthon, milyen nagy örömöt tudnak szerezni 800 kilométerrel arrébb, ahová azért érkeztek, hogy velünk együtt legyenek büszkék mindarra, amit ott láthattak.

Dalotti Tibor, a Budakesziről érkező csapat egyik tagja személyes hangú beszámolóban meséli el pünkösdi élményeit, melyet teljes terjedelmében közzé teszünk a Budakeszi Kultúra Alapítvány honlapjának (www.budakeszikultura.hu) Gyimesbükk-rovatában.

Részlet a beszámolóból:
„Budakeszi nagyon büszke lehet polgáraira. Idén is jártunk Gyimesbükkben és azt tapasztaltuk, hogy ez is a magyarság kötelezően megtekintendő zarándokhelyszínévé vált. Az őrház felújításával egy olyan hagyomány teremtődött, ami, reméljük, még évszázadokig erősíti majd az összetartozásunkat. A XXV. században, az elektronikus archívumokban keresők rá fognak találni arra az igaz legendára, hogy a gyimesbükki eseményeket egy lelkes kis Budapest melletti település, Budakeszi lakosai indították el. A gyimesi programnak is volt lelki tartalma. Böjte Csaba atya szentbeszédének egyik gondolatát hozom ide. A magyarság többek között azért maradhatott fent évezredekig, mert mindig befogadó volt. Ha ezt ma is követjük, akkor nem járunk rossz úton.”

Koós Hutás Katalin
Fotók: Berlinger Gábor, Bánkuti Ákos, Herein Gyula, Herein István, Kacskovics Béla és Virágh Szabolcs 

Képes beszámolónkat megtekinthetik honlapunk Képgalériájában


Vissza