Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budakesziek fogadták a köztársasági elnököt a gyimesbükki vasúti őrháznál

Panoráma > Budakeszi

2008-10-29


Erdélyben rendkívüli érdeklődés kísérte Sólyom László köztársasági elnök október 23-27. közötti székelyföldi magánlátogatását. A székelyek autonómiatörekvését támogató elnök nyilvános felszólalásaiban kinyilatkoztatta: a mostani látogatása alatt bejárt útvonallal is szeretné kijelölni a Székelyföld történelmi határait. Így különös jelentőséget kapott a történelmi Magyarország legkeletibb vasúti őrháza Gyimesbükkön, ahol a köztársasági elnök október 26-án, vasárnap tett látogatást és tartott sajtótájékoztatót kárpát-medencei médiumok számára.

Az őrházhoz már sötétedéskor érkező elnököt és kíséretét a Görbe Vilmos polgármester vezette önkormányzati küldöttség mellett az épület felújítását szervező Budakeszi Kultúra Alapítvány képviseletében Bánkuti Ákos, Herein Gyula és Herein István várta, akik a magukkal hozott reflektorokkal alkalmi díszkivilágítással látták el az idén Pünkösd vasárnapjára megújult őrházat és a Rákóczi-várat.

Az elnök meghallgatta az alapítvány képviselőinek rövid beszámolóját, majd Bilibók Ágoston, gyimesbükki nyugdíjas vasutas tiszt kalauzolásával megtekintette az őrházban elhelyezett vasúttörténeti kiállítást. Végül mind az alapítványt, mind Bilibók Ágostont egy köztársasági elnöki ezüstéremmel ajándékozta meg.

A köztársasági elnök az őrháznál a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az ezeréves határon álló, legkeletibb vasúti őrház felújítása kiváló példája az összefogásnak, ahol gyimesbükkieknek, elsősorban budakeszieknek, de még közel kétszáz adományozónak köszönhetően sikerült megmenteni ezt a zarándokhellyé vált épületet.

"Ez az őrház több, mint történelmi emlék. Kezdete is egy új összefogásnak és egy új szemléletnek is a magyarság egységéről. Köszönöm a budakeszieknek, a gyimesbükkieknek és mindenkinek, akinek szívügye volt az őrház rendbe hozása. Ezzel magunkban is rendbe hoztunk valamit." - írta Sólyom László az őrház vendégkönyvébe.

A köztársasági elnök járt még a Gyimesi Csángó Értékmegőrző Táborban Gyimesközéplokon, Gyimesbükkön meglátogatta a Szent Erzsébet Középiskolát és Kollégiumot, amely a székely, a gyimesi csángó és a moldvai csángó gyerekek magyar nyelvű középiskolai oktatását biztosítja, s végül a napot a gyimesbükki római katolikus plébánia vendégeként a hívekkel való találkozással zárta.

Koós Hutás Katalin
Fotók: Bánkuti Ákos

Kapcsolódó cikk: Összefogás a legkeletibb magyar vasúti őrház megmentéséért - 2008-05-17 

 

 Vissza