Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Néptáncbarátság

Kultúra > Budakeszi

2008-08-24


2007-ben a Bojtár Népzenei Egyesület néptánc együttese képviselte Magyarországot az észak-rajna-vesztfáliai nemzetközi ifjúsági találkozón, ahol tíz ország táncegyütteseit ugyanannyi német tánccsoport látta vendégül.  A Budakeszi Szépítő Egyesület két évtizedes egyesületi kapcsolatából kinőtt delbrück-westenholz-i testvérvárosi köteléknek köszönhetően ott töltött egy hét alatt olyan barátságok kötődtek, hogy a budakesziek idén egyhetes magyarországi tartózkodásra hívták meg a westenholz-i fiatalokat.

A budakesziek mini tánctábort szerveztek Esztergomban, ahol Somlai Péter néptánc-oktató egy olyan vecsési sváb táncot tanított meg a westenholz-i vendégeknek, amit eddig még nem ismertek. Magyarországi utazásuk így egyben hagyománygyűjtéssel is kiegészült. Haza is vitték a zenét is és a táncot is, mint helyi specialitást.
Nagy meglepetést hozott a vendégek számára a Nagyné Starcz Teréz által gondozott budakeszi helytörténeti kiállítás megtekintése. Nagyon nagy elismeréssel szóltak arról, amit ott láttak. Nem is gondolták, hiába tanulják, hogy a szétszóródott németek milyen erős közösségeket alkottak a Kárpát-medence különböző részein.

Július 3-án a budakeszi művelődési házban nemzetiségi találkozóra is sort kerítettek, ahol a Bojtár néptáncegyüttes és németországi vendégeik mellett egy székelyföldi gyermektánccsoport és a budakeszi Tarkabarka-Kunterbunt Óvodába járó szülőkből Ormai Sebestyén vezetése alatt nemrég alakult néptánccsoport is bemutatta tudását. A magyar táncok egyes elemeinek elsajátítása sok gyakorlást igényel, s bár a vendégek nagyon lelkes tanítványok ebben is, közös táncolásra egyelőre csak a vecsési sváb tánc begyakorlásával nyílt lehetőség. A közös munka, a közös siker még közelebb hozta egymáshoz a csapattagokat. A viszontlátásra 2010-ben nyílik újabb lehetőség. A westenholz-i csapat akkor ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, melyre már most meghívták a budakeszieket.

Koós Hutás Katalin


Vissza