Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Jogerősen megszűnt a kényszerintézkedés Csíkszereda elöljárói ellen

Panoráma > Budakeszi

2016-03-21


Jogerős a Maros megyei törvényszék kényszerintézkedést megszüntető végzése a hivatali visszaéléssel vádolt Ráduly Róbert volt csíkszeredai polgármester és a tisztségéből felfüggesztett Szőke Domokos alpolgármester ellen, miután a marosvásárhelyi táblabíróság elutasította a vádhatóság fellebbezését – közölte a Székelyhon.ro hírportál.

A pénteki jogerős döntés értelmében a csíkszeredai elöljárók ellen korábban elrendelt hatósági felügyelet, továbbá az összes tiltás és korlátozás érvényét veszíti, így Szőke Domokos ismét dolgozhat alpolgármesterként. Ráduly Róbert még a vádemelés napján lemondott polgármesteri tisztségéről, Szőkét pedig Hargita megye prefektusa felfüggesztette tisztségéből. Mindketten 2015. június 22-e óta álltak hatósági felügyelet alatt, miután a korábban elrendelt házi őrizetet bírósági felügyeletre enyhítették.

A két vádlott most már elhagyhatja az országot, nem kell megjelenniük hetente többször a rendőrségen és találkozhatnak, beszélhetnek az ügyben korábban tanúként megnevezett személyekkel, többek között Antal Attilával, Csíkszereda tisztségében megmaradt alpolgármesterével - írta a Székelyhon.

Ráduly Róbert és Szőke Domokos ellen 2015 júniusának közepén emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A volt polgármestert háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolja a DNA.

Az ügyészség szerint Ráduly azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva bocsátott ki építési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének a felújítására. A vád szerint a polgármester és az alpolgármester is egy alkalommal magáncélra használta a polgármesteri hivatal gépkocsiját.

Borboly Csaba lesz az RMDSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje

A rögzített határidő előtt csak Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat jelenlegi elnöke pályázta meg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csíkszeredai polgármesterjelöltségét, ezért szükségtelen, hogy előválasztást tartsanak a városban - közölte szerdai számában a Krónika erdélyi magyar napilap.

A lap a párt csíki területi szervezetétől tudta meg, hogy elmarad az előválasztás. Ráduly Róbert, a tisztségéről tavaly lemondott polgármester nem vállalt újabb jelöltséget. Mind Ráduly Róbert ellen, mind Borboly Csaba ellen hivatali visszaélés miatt emelt vádat a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA), a két per folyamatban van.

Borboly Csaba múlt héten jelentette be, hogy az RMDSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje lenne. Hozzátette: visszalép, ha Ráduly Róbert is elindul a versenyben. Úgy vélte, hogy "a hargitai megyeszékhely nem maradhat gazdátlanul, új lendület kell Csíkszeredának". Hangsúlyozta: korábbi önkormányzati tevékenysége során széles kapcsolatrendszert épített ki Bukaresttől Brüsszelig, és kapcsolatai a város javát szolgálhatnák.

A tavalyi Bálványosi Nyári Szabadegyetemen Ráduly Róbert élesen bírálta Borboly Csabát. Úgy vélte, Borboly önkormányzati vezetőként letért a székelyföldi autonómia útjáról.

Csíkszeredában eddig a Magyar Polgári Pártot (MPP) képviselő Bokor Márton jelezte, hogy elindul a polgármesteri székért folyó versenyben. (MTI)

Kapcsolódó cikkünk: Felfüggesztették Csíkszereda polgármesterét - 2015-05-14


Vissza