Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Isonzó Expressz 2016-ban is

Panoráma > Budakeszi

2015-11-13


Az Indóház Kiadó, a MÁV Nosztalgia Kft., a Honvédelmi Minisztérium, a Budakeszi Kultúra Alapítvány, és a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány 2016-ban is útnak indítja az Isonzó Expressz névre keresztelt különvonatot, amely az első világháborús olasz front legfontosabb helyszíneit keresi fel.

Az idei Isonzó Expressz - ahogy arról a honlapunkon is többször beszámoltunk - nagy siker volt. Több mint ötszázan utaztak ki a mai Olaszország és Szlovénia területére, hogy meglátogassák az első világháború olasz frontjának legfontosabb helyszíneit. A nagy érdeklődésen felbuzdulva a szervezők 2016-ban is útjára indítják a különvonatot, a programot új programokkal, látnivalókkal bővítve, július 17-21. között.

A részletes program

1. nap: 2016. július 17.

A reggeli órákban indulás különvonattal Budapest-Nyugati pályaudvarról  Szlovéniába, Nova Goricába. Felszállási lehetőségek: Budapest-Nyugati pályaudvar, Kelenföld, Tatabánya, Győr, Sopron. A vonatút a Semmering-hágón át, a világ első magashegyi vasútvonalán vezet, melyet 1854-ben adtak át, s ami 1990-ben felkerült az UNESCO Világörökség Listára. A gyönyörű természeti panoráma mellett a vasúti pályaszakasz tereptárgyainak építészeti megoldásai gondoskodnak a lenyűgöző látványról: 14 alagút, 16 viadukt, több mint 100 kőhíd és átjáró illeszkedik a hegyvidéki tájba. Alagutak, viaduktok és az alpesi táj szépsége tárul vendégeink szeme elé. Az utazás során előadások, beszélgetések az Orfeum illetve a VELO Veled! közösségi kocsikban, a vonaton berendezett kiállítás megtekintése. Érkezés Nova Goricába a késő délutáni órákban, ahol a vonatot ünnepélyesen fogadják a vasútállomás előtti Európa téren. Rövid köszöntés, majd transzfer a szálláshelyekre. Szállás: Nova Goricában.


2. nap: 2016. július 18.

Reggeli után a program folytatása: Indulás autóbuszokkal a cerjei emlékműhöz (kilátó és múzeum), ahonnan nagyszerűen kilátás nyílik az egész vidékre, az egykori harcok színhelyeire. Az emlékhelyet elhagyva rövidesen elérjük a Doberdó-fennsíkot: San Martino del Carsóban múzeumlátogatás, majd a nagyváradi 4-es honvédek emlékgúlájának megtekintése. A Monte San Michele magaslatán gyalogos séta az egykori magyar kavernák, lövészárkok, alagutak, emlékhelyek bemutatásával, látogatás a múzeumban. Visintiniben a magyar kápolna meglátogatása, tisztelgés a hősök emléke előtt. Redipugliában az olasz katonai temetőt és monumentális hősi emlékművet, majd Foglianóban az osztrák-magyar katonai temetőt keressük fel. Ebédidő útközben Gradisca városában. Szállás: Nova Goricában.


3. nap: 2016. július 19.

Reggeli után utazás autóbusszal Kobaridba (Caporetto), ahol felkeressük a múzeumot és az olasz osszáriumot. Továbbutazás a Kolovrat-hegyre, látogatás az I. világháborús szabadtéri emlékhelyen, ahonnan páratlan panoráma nyílik az Isonzó völgyre. A több mint 1000 méter magas gerincet elhagyva látogatás a Tolmin-Loèei katonatemetőben. A programok végeztével transzfer vissza a szálláshelyre. Szállás: Nova Goricában.


4. nap: 2016. július 20.

Reggeli, szabadidő illetve választható fakultatív programok:

1.) Félnapos autóbuszos kirándulás Javorcára (min. 20 fő): 6.900 Ft/fő
Látogatás a Nova goricai várban, majd indulás Javorcára. A 3. osztrák-magyar közös hegyidandár 1916-ban itt emelt kápolnát az elesett bajtársak emlékére. A kápolnát puszta kezükkel építő bakák pedig tölgyfa muníciósládák deszkáiba égették két és fél ezer elpusztult bajtársuk nevét - e táblák ma is ott sorakoznak a falakon, afféle lapozgatható Halottak könyveként (a részvételi díj tartalmazza a belépőjegy árát).

2.) Borkóstolás ebéddel, félnapos program (min. 40 fő): 16.500 Ft/fő
Autóbuszos kirándulás a környező bortermelő vidéken (Smartno, Dobrovo). Látogatás Goriska Brda legnagyobb borászatában, borkóstolás falatkákkal. Ebéd egy helyi étteremben.

3.) Félnapos látogatás a Skocjan Barlangrendszerben, vezetéssel (min.40 fő): 13.000 Ft/fő
A Skocjan Karszt Barlangok több millió évvel ezelőtt alakultak ki, amelyek 1986 óta az UNESCO világörökség részeként kápráztatják el a látogatókat. A látogatás során kivételesen sok kanyont, vízeséseket, hatalmas földalatti üregeket, csodás földalatti ökoszisztémát láthatunk (melegebb ruházat, bakancs javasolt a túrához).

4.) Egész napos tengerparti pihenés (min. 40 fő): 5.900 Ft/fő
Utazás autóbusszal Piran-Portorozs útvonalon, pihenés, fürdőzés, szabadidő.

5.) Félnapos kirándulás Lipicára (min. 40 fő): 9.500 Ft/fő
Félnapos autóbuszos kirándulás keretében látogatás a híres lipicai fehér paripák otthonában.

6.) Félnapos kirándulás a Triglav Nemzeti Parkba - Tolmin szurdok (min. 40 fő): 6.900 Ft/fő
Először az Ördög hídja, a Hudièev most felé érdemes venni az irányt. Egy alagúton keresztül érjük el a szédítő, 60 méteres szakadékot átívelő hidat.  A hídtól kb. 500 méterre egy kanyar után látjuk meg a Zadla¹ka barlangot, más néven Dante barlangját. A legenda szerint a költőt a barlang ihlette az Isteni színjáték pokolban játszódó jeleneteire. Visszatérve az útra, lépcsők vezetnek le a vadregényes Zadla¹èica szurdokba, ahol a legérdekesebb látnivaló a Medvefej (Glava Medved), egy óriási háromszög alakú sziklatömb, beszorulva a szűk kanyon két függőleges sziklafala közé. A mély szurdokba ritkán ér le a napfény, állandóan magas a páratartalom és a mediterrán klímának is köszönhetően elbűvölően dús és egzotikus a vegetáció. Órákon át lehet bolyongani a fantasy könyvekbe illő tájon, keresztül-kasul a kanyargós ösvényeken, titkos alagutakon, szédítő függőhidakon.


5. nap: 2016. július 21.

Reggeli, majd transzfer autóbuszokkal a központi megemlékezés helyszínére. Hivatalos megemlékezés koszorúzással az I. világháborúban elesett hősökről. A tiszteletadás után indulás haza Magyarországra vonattal a késő délutáni órákban. Érkezés Budapestre az esti órákban. Leszállási lehetőségek: Sopron, Győr, Tatabánya, Kelenföld, Budapest, Nyugati pályaudvar.
 

Fedélzeti szolgáltatások

A vonatban több nosztalgia étkezőkocsi közlekedik, amelyeken lehetőség van meleg ételek, illetve italok fogyasztására.

•    Az Orfeum kocsi bárjában rövid- és üdítőitalok, kávé, tea és sós/édes rágcsálni valók vásárolhatók.
•    A vonaton élőszavas hangosítás segítségével tájékoztatjuk Önöket az utazással kapcsolatos tudnivalókról.
•    A vonaton oda-vissza útban a vonattal utazó, a területet évek óta kutató történészek tartanak előadásokat
•    A VELO Veled! közösségi kocsiban hagyományőrzők tartanak előadásokat, bemutatókat az utazás során
•    az utazókat különféle fedélzeti kiadványok segítik a helyszínek jobb megismerésében

Részvételi díjak
                                         Három csillagos hotelben    Négy csillagos hotelben
 Kétágyas szobában                  89.900 Ft/fő                            99.900 Ft/fő
 Egyágyas felár                          13.000 Ft/fő                            17.000 Ft/fő
 Pótágy kedvezmény                    5.000 Ft/fő                              5.000 Ft/fő
 Félpanziós felár                         10.000 Ft/fő                            13.900 Ft/fő
 Kötelező üdülőhelyi díj                 1.600 Ft/fő                              1.600 Ft/fő
 Fakultatív útlemondási biztosítás                         5,5 %
 Fakultatív BBP biztosítás                                  Hamarosan ...
 Pullman Club kocsi felára        20.000 Ft/fő                           20.000 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza: Utazás különvonattal 2. osztályon, 4 éjszakai szállást választás szerinti három- illetve négycsillagos szállodában reggelivel, szükséges transzferek, magyar idegenvezetés, szakmai-hadtörténeti vezetés, előadások, kiadványok a vonaton.

A részvételi díj NEM tartalmazza: Személyes jellegű kiadások, esetleges fakultatív programok, a fenti leírásban nem szereplő egyéb étkezések, baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás (BBP), kötelezően fizetendő üdülőhelyi díj, Pullman Club felára, félpanzió felára.

A különvonaton vasutas-, nyugdíjas-, gyermek-, diák- és egyéb kedvezmények nem vehetők igénybe. 

Az utazáshoz - felnőttek és gyermekek részére egyaránt - érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges!

Jelentkezés:  
Hegedüs Zsuzsa
MÁV Nosztalgia Kft.
H-1062 Budapest
Teréz krt.55.
Nyugati pályaudvar 10.vágánya mellett
tel.. + 36 1 269 5242
e-mail: zsuzsa.hegedus@mavnosztalgia.hu
www.mavnosztalgia.hu 

Kapcsolódó cikkeink:
Nagy érdeklődés kísérte az Isonzó expressz útját - 2015-08-06
550 utassal útra kelt az Isonzó Expressz - 2015-07-20


Vissza