Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budakeszi történelemtanárok az Isonzó expresszen

Panoráma > Budakeszi

2015-07-13


Május 23-án tartották Egerben a döntőjét annak a kárpát-medencei középiskolai történelem-versenynek, melynek győztes csapata a HM támogatásával július 20-23. között az Isonzó expresszel utazhat a Doberdó és az Isonzó katonai helyszíneire. A zarándokvonat másik szervezője, a Budakeszi Kultúra Alapítvány négy budakeszi történelemtanár kiutaztatását vállalja.

A HM, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, az Eszterházy Károly Főiskola Történelemtudományi Intézete és Történelemtudományi Doktori Iskolája a 2014/2015. tanév elején versenyt hirdetett magyarországi és határainkon túli középiskolásoknak. A téma az I. világháború, különös tekintettel az Isonzó folyónál és a Doberdó-fennsíkon folyt hadi eseményekre és az olasz-magyar kapcsolatok alakulására. A versenyre 101 háromfős csapat jelentkezett, ebből egy az erdélyi Aradról, kettő pedig a felvidéki Nagykaposról. A döntőn nyolc magyarországi és egy aradi csapat mérte össze erejét Egerben: a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium; a budapesti Leövey Klára Gimnázium; az egri Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Iskolaközpont; a miskolci Lévay József Református Gimnázium; az Egri Dobó István Gimnázium; a Pécsi Leövey Klára Gimnázium; a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium; a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és az aradi Csiky Gergely Főgimnázium diákjai. A győzelmet végül a miskolci csapat szerezte meg, így július 20-án tanárukkal együtt ők is a vonattal utaznak majd.

A Budakeszi Kultúra Alapítvány Földváry Miklósnak (a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium jelöltje), Áfra Sándornak (a Nagy Sándor József Gimnázium jelöltje), Battáné Balogh Ildikónak (A Széchenyi István Általános Iskola jelöltje) és Gellér Dávidnak, a Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János Iskolaközpont tanárának, az alapítvány jelöltjének az útját finanszírozza. A kiutazás feltétele, hogy a küldöttek minden programban részt vesznek, megszerzett ismereteiket dokumentálják olyan részletességgel, hogy itthon az általuk képviselt oktatási intézmények diákjainak és tanárainak vetített képes élménybeszámoló keretében továbbadhassák. Az alapítvány a küldöttek tapasztalataira és javaslataira is számít, melyet a következő évek zarándokvonatainak szervezésében hasznosítana.

A Székely gyors után új történelmi zarándokvonat indul július 20-23. között az I. világháborús olasz front, Doberdó, Isonzó, Caporetto vidékére. A szakmai szervezők a Budakeszi Kultúra Alapítvány, a HM Háborús Kegyeleti Főosztálya, az Indóház Kiadó és a Nagy Háború Kutatásáért Alapítvány. Az utat a MÁV-Nosztalgia Kft. szervezi.

Az osztrák-magyar haderő keretei között az Isonzó-front minden szakaszán harcoltak a korabeli Magyar Királyság területéről kiegészített alakulatok. A magyarság számára az óriási veszteségek miatt gyászos, szomorú emlékeket idéz az Isonzó és a Doberdó történelmi-földrajzi fogalma, azonban ezek a helyszínek a súlyos veszteségek ellenére a magyar katonai helytállás jelképei. Az Isonzónál és a Doberdón a korabeli Magyarország területéről kikerülő katonák a legnehezebb körülmények között védték az akkori közös hazát, az Osztrák-Magyar Monarchiát. Az Isonzó és a Doberdó a magyar köztudatban általuk és miattuk vált fogalommá.

A különvonat utasai meglátogatják majd a görzi várat és múzeumát, Visintiniben a temetőt és a magyar kápolnát, San Martino del Carsot, Monte San Michelet (Lukacich- és Schönburg-alagút, ágyútermek, emlékmű), a Caporettói (Kobarid) múzeumot, a Kolovrat-hegygerincen egykori állásokat, bunkereket, emlékhelyeket, a tolmin-loèei katonai temetőt, Foglianoban a magyar temetőt, végül hazaútban, július 23-án a különvonat megáll ©tanjelben (Sankt Daniel), ahol a vasútállomáshoz közeli, az Osztrák-Magyar Monarchia 5500 katonájának örök nyughelyéül szolgáló katonai temetőben központi megemlékezést tartanak.

További információk az Isonzó Expressz folyamatosan frissülő, az út előkészületeiről beszámoló honlapján: www.isonzoexpressz.hu vagy a www.mavnosztalgia.hu.
Ajánlott honlapok: www.nagyhaboru.blog.hu

Kapcsolódó cikkeink:
Isonzó expressz 2015 - 2015-04-15
A győztes csapat az Isonzó expressz utasa lesz - 2015-05-19
Az Isonzó nevet kapta a nosztalgiakocsi - 2015-07-03
Az Isonzó expresszről a Belépőben - 2015-07-09


Vissza